Fotbollsarena radiosporten

Hemligheten bakom Gerndts succé

Helsingborgs Alexander Gerndt slåss både om SM-guldet och om segern i skytteligan. För Fotbollsarena berättar om varför det har lossnat i år.

Helsingborgs Alexander Gerndt har gjort 17 mål hittills. Trots att han är från fotbollsfattiga Gotland.

– Jag hade väl tur att jag lyckades komma därifrån. Det var någon i AIK som såg mig och tog mig därifrån. Det är svårt att utvecklas vidare på Gotland när man väl har kommit upp i division två, som de ligger i nu.

– Visst vi har tränat bra, jag har blivit snabbare, starkare och alla de bitarna. Men mycket hänger på självförtroendet. Får man lite det är det lättare att spela, säger han.

Finns det något ögonblick där du kände att det lossnade?

– Det var skönt att få göra mål redan i andra matchen. Att det sedan rullade på höjde självförtroendet. Sedan har jag tränat väldigt hårt och hade tur att komma vidare till Helsingborg.

Har det blviit bättre sedan du kom till HIF?

– Absolut, det är en helt annan miljö här. Vi har väldigt bra träningar och killarna jag spelar med är otroligt duktiga. Jag lär mig mycket hela tiden av de som varit med en länge tid på den här nivån.

Är man någon gång rädd för att flytet och självförtroendet ska försvinna?

– Det är klart att man vill ha flytet. Samtidigt vet jag vad jag kan, det har inte varit tur att jag gjort 17 mål. Det är faktiskt jag som gjort några bra saker också.

Har du blivit mer självisk?

– Det tycker jag inte, vi spelar fortfarande för laget och det viktigaste just nu är att vi tar tre poäng i nästa match.

Har du märkt av någon skillnad i bevakningen från motståndarnas backlinje?

– Nej, inte ännu faktiskt. Det är inget jag i alla fall tänker på, jag spelar mitt spel.

Varför funkade det inte i AIK?

– Jag var inte tillräckligt bra för att spela. Jag kom från division ett på Gotland. Det blev en stor omställning. Jag valde att gå dit fast min agent sa att det kanske inte var ett jättebra steg. Men jag lärde mig mycket där. Jag har mycket att tacka AIK för att jag ligger på den här nivån nu.

I skytteligan har Denni Avdic gjort fler mål än dig. Vad säger du om honom?

– En duktig fotbollsspelare absolut. Vi är ganska olika, han är lite större och starkare och bättre i boxen än vad jag är. Jag har en annan speed än vad han har.

Kollar du om han har gjort mål när Elfsborg har spelat?

– Nej, det gör man väl inte. Vi fokuserar på att ta tre poäng i nästa match. Vi ligger och slåss om SM-guldet och skytteligan kan man kolla efter 30 matcher och se vem som vann.

Hur viktigt är det för dig att vinna skytteligan?

– Egentligen inte alls. Visst, det hade varit en kul grej, men för mig är det inte så viktigt. Man kan göra bra prestationer även om man inte vinner skytteligan.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".