Inför truppen mot Holland

Den stora spekulationsfrågan inför Erik Hamréns presskonferens som börjar om några timmar på Råsunda (min tid för lunch innan krymper allt mer...) är vad som händer nu när Olof Mellberg saknas.

Det har snackats - Hamrén har snackat! - om att Petter Hansson skulle kunna göra comeback och alla är väl överens om att Daniel Andersson skulle vara en trygg lösning som backup.

Men jag tycker och tror att Hamrén väljer att fortsätta med de spelare han använt sig av hittills. Grankvist flyttas upp ett pinnhål och Jonas Olsson går in i truppen.

Hamrén sa själv inför Ungern/San Marino-truppen att han hade funderat på att ta med Olsson men valde att endast utnyttja tre mittbackar på samlingen.

Sedan dess har Olsson svarat på bästa vis - genom att storspela i Premier League. Han var fenomenal mot Arsenal när West Brom skrällde i lördags!

Rasmus Elm är ett annat frågetecken som ska rätas ut. Är han tillbaka i a-landslaget nu när han är fullt matchtränad? Eller väljer man att fortsätta med honom i U21-laget, som spelar avgörande play off mot Schweiz?

För det är förstås så, att hade han inte varit ung nog att representera båda landslagen hade det varit en självklarhet att ha med honom mot Holland. I truppen - men inte på planen.

För det är ju lika självklart att det inte finns någon plats för honom just nu i en startelva, med tanke på hur bra det såg ut mot Ungern och San Marino.

Och det finns möjlighet att han spelar första matchen mot Schweiz och sedan ansluter till a-landslaget. Men ska man då ha samma policy med Emir Bajrami, en spelare som är given i startelvan mot Holland?

Personligen tycker jag att Elm ska spela bortamatchen mot Schweiz och sedan joina Hamréns trupp. Han behövs i U21, han behöver framför allt fler matcher i benen själv men han kan också vara ett alternativ som inhoppare på Amsterdam Arena.

(28 sep)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".