Jag tänker inte hetsa upp mig i onödan

Direkt från landslagets presskonferens några snabba kommentarer om vad som berättats. Petter Hansson kom, som Hamrén hintat om, med i truppen.

Hamrén var tydlig med att Granqvist är den naturliga ersättaren och jag är säker på att det handlar om att direkt dämpa eventuellt snack om att Petter Hansson tas in som panik-ersättare för Mellberg. Inte minst vill han säkert visa det för Granqvist, som är den sista personen som man vill ska börja tvivla.

Sveriges mittbacksreserver är förresten tongivande i klubbar som West Bromwich och Monaco. Det här är den position som Sverige är överlägset minst sårbara för skador och avstängningar. Jag tänker inte hetsa upp mig i onödan.

***

Rasmus Elm är petad. Inget annat. Hamrén betonar att han tror mycket på Elm men var lika tydlig med att han just nu anser andra mittfältare vara bättre. Inget snack om dialog med U21 eller liknande. Raka rör - han platsar inte.

***

Olof Mellberg blev avstängd två matcher av Uefa. Jag tycker att förbundet gör en korrekt bedömning som inte överklagar. Uefa skulle aldrig backa från ett sådant beslut - och det vet Hamrén om. Och varför skulle de? Beslutet är riktigt. Det är tråkigt för Mellberg och tråkigt för landslaget, men jag tycker att ur ett objektivt perspektiv gör Uefa en bra sak.

Det är sådana tacklingar alla vill ska försvinna från fotbollen - de som så uppenbart riskerar att skada motståndaren allvarligt. Och det här är enda sättet att långsiktigt stävja. Trots att det kan drabba Sverige.

***

För U21 väntar play off mot Schweiz i vad som blir Jörgen Lennartssons sista landskamper som förbundskapten. Lennartsson kommer förstås alltid att bli ihågkommen för den fantastiska EM-turneringen förra sommaren.

Men dit var Sverige förstås direktkvalificerade som värdnation. Och vad gäller kval har Lennartsson inte lika härliga minnen. Det var ju han som ledde det lag som tappade 3-0 från bortamötet mot Jugoslavien till förlust efter en mardrömsmatch på hemmaplan i Trollhättan.

Jörgen Lennartsson har berättat för mig att han sedan dess mår dåligt om han ens passerar staden med bil... Så hårt tog det. Han får alltså tillgång till Rasmus Elm och det är en jätteförstärkning för U21-laget. En spelare med A-landslagskvalité men med tillräckligt mycket ödmjukhet för att "gå ner" och göra en insats för U21 utan att klaga. Lennartsson är säkert väldigt nöjd.

(28 sept)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se