1 av 2
2 av 2
Fotboll

Svenska nyckelspelare saknar lag före VM

Det kan bli problem för det svenska damlandslaget att få alla spelare i absolut toppform inför nästa års VM i Tyskland.

Orsaken är att situationen i ligorna både i USA och Tyskland kan ställa till det för några av de svenska landslagsspelarna.

Tyska ligan, där till exempel etablerade stjärnorna som Jessica Landström och Sara Thunebro och landslagsaktuella Antonia Göransson spelar, kommer till exempel sluta sin säsong redan i början av mars nästa år. Det är tre månader före VM, allt för att det tyska landslaget ska kunna ligga samlat så länge som möjligt.

Det innebär att de tre svenska spelarna inte kommer få regelbunden matchträning förrän det svenska landslaget samlas i början av juni. Thomas Dennerby, förbundskaptenen, är medveten om problemet:

– Det är klart att matcher är viktiga, det är inget snack om det, sen får vi se hur vi kan lösa det, säger Thomas Dennerby.

Det bästa enligt Dennerby vore förstås om de tre kunde spela med svenska lag under viss tid under våren, något som dock kan bli problematiskt att lösa. Allt måste till exempel då lösas innan transferfönstret stänger i april nästa år och förstås också godkännas av svenskornas tyska klubbar, Frankfurt och Hamburg.

– Om det inte går att lösa med matchspel, får vi ju se till att spelarna hamnar i träning i en klubbverksamhet som är bra, här hemma, säger Dennerby.

Men det vore önskvärt från din sida om de kunde spela i damallsvenskan under den perioden som Tyskland inte spelar?

– Ja, det vore förstås optimalt, för då får de ju också tävlingsmatcher under våren, säger Dennerby.

Förbundskaptenen kommer också försöka förmå det svenska förbundet att få damallsvenskan att ta sommaruppehåll en vecka tidigare än planerat inför VM. Allt för att få mer tid till att drilla landslaget inför VM.

– Men en sån lösning måste förstås godkännas av både föreningarna och förbundet, säger Dennerby.


Daniel Alling

daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".