radiosporten träffar andreas granqvist

"Jag försöker vara en rolig prick"

Han är Erik Hamréns förstaval som ersättare till avstängde Olof Mellberg i EM-kvalmatchen mot Holland. Radiosporten har träffat den skojfriske arvtagaren Andreas Granqvist.

– Jag försöker väl vara en liten rolig prick, uppskattar humor och gillar att ta det lugnt, säger Andreas Granqvist när Radiosporten ber honom beskriva sig själv.

Svenske lagkamraten i Groningen, Fredrik Stenman, broderar ut det hela en smula.

– Han kör sitt race i omklädningsrummet och på planen. Man måste vara på sin vakt hela tiden annars får man sig ett nyp i ryggen eller ett slag i skallen.

Vad hittar han på då?

– Det är ofta han nyper till någon eller slår till någon på de ädlaste delarna. Han kan balla ur rätt rejält faktiskt ibland. Han har en liten djävul som sitter på den högra axeln, men han är en bra kompis och alla gillar honom.

25-årige lagkaptenen Andreas Granqvist är inne på sin tredje säsong i Holland. Det börjar bli dags att röra på sig för den alltid målmedvetne Granqvist.

– Det är min målsättning att komma till ett stort lag i en större liga och det har jag varit väldigt öppen med gentemot Groningen.

– Mitt favoritlag har alltid varit Manchester United, men det kanske inte är den enklaste klubben att slå sig in i. Jag tycker att den tyska ligan har utvecklats väldigt mycket. Jag vill komma till ett lag som spelar en offensiv fotboll och har mycket boll.

Men nu backar vi bandet. Andreas Granqvist karriär gick till en början spikrakt. Som 14-åring kom han till Helsingborg från moderklubben Påarps GIF. Den allsvenska debuten kom fem år senare, samma år blev det U21-landslagsdebut.

Efter flera framgångsrika säsonger i HIF, där han var lagkapten, värvades mittbacken till Wigan. Där kom karriärens första motgång. Men först den andra säsongen.

– Jag gjorde 14 matcher från start under debutsäsongen, men sen gick det lite snabbt. Vi fick en ny tränare och jag fick inte det där förtroendet och valde att flytta hem till Helsingborg.

– Jag kommer från en fotbollsfamilj. alla har spelat och varit intresserade av fotboll. Det har alltid varit fotboll som var den stora målsättningen. Jag har alltid viljat bli fotbollsproffs och jag lyckades ju med det, så det var ett bra val.

I landslaget har det bara blivit sju landskamper, trots att Granqvist varit med sedan 2006. Han har varit med i truppen sedan dess, men aldrig riktigt fått chansen.

– Jag känner nu att jag är med och knackar på dörren bakom Olof Mellberg och Daniel Majstorovic. Jag känner att jag är med på ett annat sätt nu under Erik Hamrén.

Men att ha varit med så länge och ändå inte fått chansen, hur har det varit?

– Jag har haft tuff konkurrens. Men att åka på de här träningsmatcherna och aldrig få spela en halvlek eller 90 minuter, det var det tuffaste. Jag känner nu under Eriks tid att jag ligger närmare en startplats än vad jag gjorde förut.

I uppladdningen inför EM-kvalet fick han för första gången förstroende från start när alla de bästa var med, i träningslandskampen mot Vitryssland. Sedan blev det en halvlek mot San Marino i EM-kvalet efter att Olof Mellberg blivit utvisad.

Nu står han på tröskeln till en ordinarie mittbacksplats i landslaget. EM-kvalmatchen mot Holland kommer att bli det ultimata testet Andreas Granqvist.

– Jag kan inte se oss missa EM-slutspelet om vi kommer upp i den nivå som vi visat hittills, säger Granqvist självsäkert.

EM avgörs i Polen och Ukraina 2012, då kanske med Andreas Granqvist som ny härförare i det svenska mittförsvaret.

– Det hoppas jag. Det är upp till mig själv att fortsätta utvecklas.