fotboll - damlandslaget

Sverige kan få fotbolls-EM i dag

Holland–Sverige är inte bara en kamp i herrfotbollen. I damfotbollen avgörs det i dag vilket av länderna som får EM 2013.

I eftermiddag avslöjar Uefa var EM om tre år ska spelas. Göran Havik, projektledare på Svenska fotbollförbundet, hoppas naturligtvis att man väljer den ansökan han själv står bakom.

– En av de viktigaste delarna är framtiden för damfotbollen. Rekryteringen, intresset, det marknadsmässiga, det blir mediafokuserat och då kan man ta ett nytt steg för damfotbollen i Sverige men också internationellt. Vi tycker att det är väldigt viktigt att Sverige bidrar till att ytterligare driva på utvecklingen för damfotbollen, säger Havik till Radiosporten.

Om Sverige får mästerskapet kommer matcherna att spelas i Göteborg, Kalmar, Norrköping, Solna, Växjö, Halmstad och Linköping. Finalen ska avgöras i Solna.

Det betyder att till exempel Norrköping måste byta till naturgräs och att den nya arenan i Linköping måste vänta med att lägga det planerade konstgräset. Vilket i sin tur betyder ökade kostnader som kommunerna själva bekostar.

Någon ekonomisk förlust för svensk fotboll kan det inte bli eftersom EM blir ett så kallat "nollarrangemang".

– Uefa har alla rättigheter när det gäller tv-intäkter, sponsorintäkter, biljettintäkter och så vidare. Men i gengäld så täcker de våra kostnader. Det är en budget som fastställs i samspel med Uefa, säger Havik.

Senast Sverige arrangerade ett mästerskap på högsta nivå i damfotboll var 1995.

– Då spelade Sverige ett par riktigt publikfyllda matcher, i Helsingborg mot Brasilien och sånt. Då överraskade vi internationellt sett. I finalen på Råsunda, där Sverige inte var med, mellan Norge och Tyskland i ett fruktansvärt hällregn, var det 16-17 000 åskådare. Vi har möjligheter att skapa en väldigt festglad händelse, säger Havik.

I dag beslutas det också om antalet lag i turneringen ska utökas från 12 till 16 lag.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se