fotbolls-EM 2013

Susanne Erlandsson: "Målet är att slå publikrekordet"

Över 30 000 åskådare och nytt publikrekord på EM-finalen 2013. Det är förbundets vice ordförande Susanne Erlandssons målsättning samtidigt som publiken sviker både damallsvenskan och landslaget.

Det är en vikande publiktrend i damallsvenskan och skral publiktillströmmning när damlandslaget spelar.

– Det är naturligtvs en utmaning vi måste ta säger fotbollförbundets vice ordförande Susanne Erlanddson till Radiosporten.

Hon tycker att det här kommer helt rätt i tiden. Sverige är klara för VM 2011 vilket också är kval för OS 2012. Och som arrangörer är man direktkvalificerade till EM 2013.

– Just att man har de här två stora evenemangen är ett incitament att verkligen jobba med publikrekryteringen med damallsvenskan. Det är den publiken som ska komma och fylla läktarna till EM 2013.

Vilken publikmängd i finalen?

– Det finns ett publikrekord på knappt 30 000 i EM-sammanhang. Det är därför vi siktade på att ha finalen i Solna, för att slå det rekordet, säger Susanne Erlandsson.

Vilken slutsats ska vi dra av att Sverige vann kampen om EM 2013?

– Det vi la i vår ansökan om att försöka lyfta damfotbollen till ytterligare en nivå internationellt  har varit en bidragande orsak, säger Susanne Erlandsson.

Hon tror att man också drog fördel av att damfotbollen har ett oerhört starkt stöd i Sverige, både inom förbundet och ute i landet. Ett starkare stöd än vad många länder har.

Vad vill ni göra som de andra inte vill göra internationellt?

– Vi vill ytterligare utveckla det här med tv-sändningar, med marknadsrättigheter, publikrekrytering, fina arenor och slutligen en final på Swedbank arena inför storpublik, säger hon.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista