Thomas Dennerby: "Fördel att trimma ihop laget"

En möjlighet att trimma ihop laget ser Thomas Dennerby som en stor fördel med att slippa kvalspela till EM. Han tror också att lagets 80-talister är kvar, men att 70-talisterna är borta när det är dags.

Damlandslagets förbundskapten Thomas Dennerby var glad efter beskedet om hemma-EM 2013.

– Jag är jättelycklig, det är helt fantastiskt. Det gör att vi på tre veckor blivit klara för två stora mästerskap. Det är inte varje dag man kan konstatera det, säger Thomas Dennerby till Radiosporten.

Som arrangör slipper Sverige kvala, men det gör samtidigt att det blir en period inför mästerskapet utan tävlingsmatcher.

– Vi får kompensera det genom att spela de mot de allra bästa som går att möta. Algarve cup är också en bra turnering som ändå är i det närmaste en riktig tävlingsturnering. Andra fördelar är att vi får lite möjligheter att trimma ihop laget, att man inte varje gång vi samlas är så fokuserade på den matchen som ska spelas. Här kan vi lägga en längre plan, säger Dennerby.

Är det den här spelargeneration som kommer att spela 2013 eller har vi en växling däremellan?

– En kombination. Vi har föryngrat landslaget ganska ordentligt de senaste åren. Självklart kommer den att fortgå. Men jag tror att de som är födda i mitten av 80-talet, Seger, Fischer, Schelin och så vidare definitivt är med 2013. Däremot är det väl frågetecken för de få 70-talisterna som finns kvar.

Du själv, vad krävs i VM 2011 för att du ska få fortsätta?

– Kravet på mig, antar jag, är att vi kommer så långt att vi definitivt är klara för OS i London 2012. Misslyckas vi med det finns det en risk eller chans att man börjar om med något nytt som får gott om tid att förbereda sig inför 2013.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".