fotboll - allsvenskan

"Tror inte att Björknesjö klarar av det"

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson, tidigare spelare i BP, har svårt att förstå klubbens beslut att byta tränare nu.

Är det väntat att Kim Bergstrand får sparken?

– Nej, det tycker jag inte. Det är klart att man alltid kan peka på att en tränare för en klubb som ligger sist i allsvenskan riskerar att få sparken och att flytta på sig. Men jag hade inte trott att den här tränarförändringen skulle ske nu med tanke på att det bara är fyra omgångar kvar att spela av allsvenskan. Skulle man göra den tycker jag att det skulle ha kommit mycket tidigare, det känns lite väl sent nu att vända på det, säger Richard Henriksson.

Har du ändå förståelse för BP-ledningen att de tycker att någonting måste hända? De har ju bara tagit 2 poäng av 30.

– Så som jag ser på BP tror jag inte att det gör någon större skillnad om det är Kim Bergstrand som tränar laget i fyra matcher till, vilket är ungefär en månads tid, än om man sätter in en annan tränare.

BP inledde väldigt bra i våras och låg bra till i tabellen, varför har man gått så dåligt den senaste tiden?

– Jag tycker att Kim Bergstand hade en väldigt bra analys, att laget hade ett möte under sommaruppehållet. Där sattes det väldigt höga målsättningar som de själva varit väldigt öppna med. Men där han man glömt bort vad som faktiskt krävs för att nå en sådan målsättning, vad som krävs överhuvudtaget för att det ska gå bra i allsvenskan. Lite av den ödmjukheten, lite av den självdistansen och självuppfattningen som är viktig för att det ska gå bra för ett lag som BP i allsvenskan har man tappat lite.

Hur ser du på nye tränaren Roberth Björknesjö?

– Han har varit i BP en längre tid, han känner flera av spelarna i A-laget eftersom han var juniortränare. Det är nog bra, när han ska vara här så kort tid, att han ändå känner klubben inte behöver någon inskolningsperiod. För det har han så klart ingen tid till.

Hur bedömer du hans chanser att lyckas?

– Jag tror inte att Björknesjö kommer att klara av det. Inte beroende på honom utan helt enkelt på grund av BP:s dåliga form kombinerat med ett otroligt tufft spelschema, säger Henriksson.

Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sr.se

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se