Hittar del Bosque grodan?

Det innebär tur att hitta den lilla grodan i myllret av små figurer vid entrén till Salamancas universitet. Hoppas Vicente del Bosque tar den vägen till kvällens EM-kvalarena.

Jovisst, Salamanca är kvällens spelplats för Spanien mot Litauen. Det är Spaniens svar på Sveriges Lund, en universitetsstad där var femte invånare är student. Förstår man danska bra i Lund begriper man portugisiska fint i Salamanca. Gränsen är bara några mil bort.

Förbundskapten Vicente del Bosque saknar i kväll de skadade profilerna Xavi (motorn), Cesc Fabregas (frisparksvapnet), Fernando Torres (nyväckte målskytten) och Pedro (i det tysta en av världens bästa yttrar).

Men han har Andrés Iniesta i Xavis spelfördelarroll. Han har kvar David Villa på topp. Han bollar in den redan i VM lyckade Fernando Llorente. Han hoppas på ett genombrott också i landslaget för Man Citys David Silva.

Litauen ska inte underskattas. Laget slog nyss Tjeckien borta, tjecker som i och för sig just nu är skuggor av sitt forna jag (läs: epoken Nedved-Baros).

Visst finns det bredd på toppen i Spaniens "selección". Det var de rödgula tvungna att visa redan mitt i VM. Men ändå, del Bosque...

Det är inte helt fel att förstärka den positiva känslan med ett besök på Salamancas universitet... En gammal lokal tradition... Finn den lilla grodan! Ta med lite tur till EM-kvalet.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".