herrlandslaget

Han ville möta Holland tidigt

Förre förbundskaptenen Lars Lagerbäck såg redan i våras svagheter i fotbollsstormakten Holland. 

Tidigt i våras, när det fortfarande nästan var vinter hade Radiosportens Magasin FotbollsArena den förre förbundskaptenen Lars Lagerbäck på besök.

Då snackade vi om den då färska kvalgrupps-lottningen till EM 2012. Och  så här sa han om Holland som motstånd:

– Spelar man taktiskt klokt mot holländarna är min erfarenhet att det går - jag ska inte säga lätt - men det är viktigt att spela taktiskt rätt mot dem.

– De är bättre balanserade och har blivit klokare genom åren menar jag.

Redan innan sommarens VM, där ju Holland gick till final hade Lagerbäck en del tankar kring att möta ett troligtvis lite slitet Holland, något som han menar var viktigt att ha i åtanke när man lade upp schemat för EM-kval-matcherna i förhandling med de övriga lagen i gruppen.

– Vi har ofta försökt att få möta det bästa laget ganska tidigt på hösten. De bra lagen har ofta en liten reaktion på hösten efter ett slutspel. Sen är det psykologiskt viktigt att få en bra start så att möta några av de sämre lagen i den första matchen är också viktigt, sa Lagerbäck när EM-kvallottningen var purfärsk.

Nu har det gått några månader och Sverige har mycket riktigt fått en smakstart efter segrar mot kanske lite lättare motstånd (Ungern och San Marino).

Nu väntar alltså Holland borta, där storstjärnor som Inters Wesley Sneijder ju faktiskt erkänt i media att det blivit lite som Lagerbäck var inne på i vintras. Det är ett litet slitet Holland efter en lång VM-turnering i Sydafrika.

Det är kanske något att sätta sitt hopp till inför matchen på tisdag kväll.

Susanna Andrén
susanna.andren@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".