Vem bryr sig varifrån Özil kommer, egentligen?

Jag har nämnt honom några gånger i den här bloggen. Han väcker sådana känslor i mig. Jag är 40 år men när jag ser Mesut Özil spela fotboll känner jag mig som ett barn igen. Han är värsta idolen, liksom, bah.

Nu har det varit mycket snack om Özil och hans turkiska bakgrund. Inför matchen i fredags - hur skulle han tackla att spela mot landet där han har sina rötter. Under matchen - turkiska fans buade så fort han fick bollen. Efter matchen - varför jublade han inte när han gjorde mål.

Det är förståeligt med allt snack, särskilt kring en sådan match. Men tröttsamt samtidigt. Grejen med fotboll är ju att det inte spelar någon roll hur man ser ut, varifrån man kommer, om man är vit, svart, gul eller blå. Det är vad man presterar som är intressant, i sport på elitnivå.

Visst - han är ett exempel på lyckad integration. Men vi har hört det nu. Det räcker nu. Mesut Özil är en fotbollsspelare. En jävligt duktig sådan. Punkt.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".