fotbollsarena

"Holland är ett bra första steg"

Marcus Berg, Andreas Granqvist och Fredrik Stenman spelar samtliga i Holland. Otaliga är de svenskar som har tagit och fortfarande tar sitt första kliv ut i proffslivet via den holländska förstaligan.

Vad är det då som gör Holland så lämpligt som "språngbräda" ut till större europeiska proffsligor? Radiosporten frågade tre svenska Hollandsproffs, samt "svensklaget" FC Groningens tränare, Pieter Hujistra.

– Det måste ha att göra med Hollands sätt att spela fotboll. Det är en mix av den gamla engelska stilen och den sydeuropeiska stilen. Det utgör en bra plattform för många spelare att ta nästa steg till italienska eller spanska ligan, säger Hujistra till Radiosporten.

Landslagsanfallaren Marcus Berg spelar numer i PSV Eindhoven och hade väldigt lätt att trivas från allra första början i Holland.

– Det är en bra fotboll och det är ganska likt Sverige på sidan av planen också. Folk är väldigt trevliga och ärliga med fötterna på jorden, så det är ett ganska enkelt steg att ta, säger Berg.

Den holländska ligan utvecklar också de svenska spelarna, framförallt offensivt.

– Om man kommer från en svensk miljö så kan man den defensiva delen och här är det offensiven som prioriteras. Jag tror att de svenska spelarna uppskattar att lära sig den offensiva man-man-fotbollen, säger FC Groningens lagkapten Andreas Granqvist.

De flesta svenska och skandinaviska spelare är mycket omtyckta i sina respektive hollädska klubbar och anpassar sig snabbt till sättet som fotboll spelas på.

– De anpassar sig snabbt till sättet att leva och kommunicera här. De är vana vid en rak kommunikation. Jag tror att vi har liknande kulturell bakgrund och vi är alltid imponerad över hur snabbt svenskarna lär sig prata holländska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".