Tre taktiska nycklar mot Holland

- Hjälps åt med Sneijder.
Visst, Sverige har ställts mot världsstjänor förr - och det brukar gå bra. Minns bara Cristiano Ronaldo i senaste VM-kvalet.

Men nu ställs vi mot en spelare som - till skillnad från Ronaldo - är som allra bäst även i landslaget.

En spelare med en skräddarsydd roll, där han får röra sig fritt på motståndarnas planhalva. Som nu har Huntelaar framför sig, en spelartyp som passar honom bättre än van Persie.

Därför vore det orimligt att förväntas sig att Anders Svensson och Pontus Wernbloom ska klara av Sneijder själva.

Sveriges försvarare måste våga lämna backlinjen om de ser att Sneijder befinner sig på en fri yta utan bevakning. Tvekar man där, då är man sedan någon sekund efter i pressen på Sneijder.

Det är all tid han behöver för att straffa Sverige.

- Snabba anfall
De svenska spelarna som var på presskonferens igår pratade mycket om vikten att man håller bollen inom laget och flyttar up sina positioner, så att inte holländarna får dominera matchbilden.

Så långt allt rätt och riktigt, men jag tror också att Sverige inte bör missa att några gånger chansa med snabba kontringar. Att direkt efter en brytning titta upp och slå en avgörande passning.

Holländarna kommer att flytta upp många spelare högt upp i banan och det kommer, framför allt bakom ytterbackarna, finnas utrymme för Zlatan och Ola Toivonen.

Ju oftare Zlatan kan få bollen ute på en kant, för att sedan utmana en ensam mittback inåt i banan, desto bättre. Heitinga och Mathijsen är inte tillräckligt bra för att stoppa honom i de lägena.

- Utnyttja obalansen på mittfältet
I och med Emir Bajramis återbud tvingas Hamrén gå ifrån sin ideal-elva. Bajrami har på kort tid spelat in sig som ordinarie, mycket tack vare sin kvickhet och vilja att utmana en mot en.

Just nu finns ingen ersättare som kan spela på samma vis. Christian Wilhelmsson har haft liknande egenskaper, men håller enligt mig inte riktigt måttet längre.

Mitt förslag är som ni vet Sebastian Larsson. Mot att Sverige då kan utnyttja hans kvalitéer, och obalansen som uppstår på mittfltet.

Vad menar jag med det? Jo, med Sebastian Larsson på högerkanten och Johan Elmander till vänster kan vår offensiv se väldigt olika ut beroende på vilken kant vi anfaller på.

Larsson tycker om att kliva in i banan (vilket han för övrigt gärna får göra även i defensiven för att stötta Wernbloom/Svensson) och öppna för en offensiv ytterback - som Mikael Lustig.

Och med Larsson in centralt kan Toivinen lite mer åt vänster i anfallsspelet, och försöka hitta instick på Elmander; en löpstark ytter med förmåga att ta sig in bakom motståndarnas backlinje.

Ta inspiration från Spanien - inga jämförelser i övrigt - som ofta spela på det här viset. En yttermittfältare som håller bredden på ena kanten och på andra sidan en som söker sig inåt i banan.

(12 okt)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".