1 av 3
2 av 3
3 av 3
inför holland - sverige

Vreeswijk tror på Sverige

Sångaren, poeten och "halvholländaren" Jack Wreeswijk är ambivalent inför kvällens EM-kvalmatch i Amsterdam.

Jack Vreeswijk bor numer utanför Alingsås och har bott större delen av sitt liv i Sverige. Men i tio år bodde han i Holland och följde det holländska landslaget under dess glansperiod i mitten av 1970-talet.

Frågan är

– Jag har juvuxit upp med det holländska landslaget. I ryggmärgen är det Sverige, men samtidigt brinner hjärtat för Holland också naturligtvis.

Så vad hoppas du på? 

– Det vore kul om Sverige vann och kvalificerade sig, för jag tror att Holland kommer kvalificera sig hur det än blir. Om Sverige tar den här skalpen blir det lättare att kvalificera sig.

Hur svår är den svenska uppgiften?

– Jag tyckte den var monumental förut. Men nu är Robben skadad och de Jong han spelar ju inte nu. Sen tycker jag att Wesley Sneijder har sett lite halvbra ut nu i början av säsongen, så jag tror Sverige har en jättebra chans.

Hans stora idoler när han växte upp var Johann Cruyff och Radiosportens expertkommentator Ralf Edström.

– Jag såg ju Ralf Edström när han spelade i PSV (Eindhoven), men sen går det inte att bortse från Zlatan (Ibrahimovic) naturligtvis. Det är ju en av de största vi har jämte Gunnar Nordahl, "Nacka" Skoglund och de där.

Hur var det med pappa Cornelis och mamma Ingalill när du var liten och växte upp. Försökte de få dig att bli mest holländare eller mest svensk när det gäller främst sporten då?

– Det var nog farsan som brann för sporten och han försökte nog få mig att se den holländska sidan, i alla fall i fotboll. Övriga sporter sket han fullständigt i men just fotbollen brann han ju för.

Om jag nu kräver ett tips av dig, vad tippar du då?

– Jag tror att Sverige har en bra chans att vinna med ett uddamål. Jag säger 2-1 för formens skull bara.


Christian Olsson
christian.olsson@sr.se


Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".