Villa skrev spansk historia i Skottland

Oj... Stön... Suck... Ledning med 2-0 blev 2-2 efter självmål. Men till slut seger med 3-2. Pust... Wow...

Vi som är heta vänner av världs- och europamästarna Spanien kan andas ut. Det blev seger i Glasgow mot Skottland. Och David Villa blev tidernas störste målskytt i spansk landslagsfotboll.

När Villa i 44:e minuten lade bollen på straffpunkten visste han vad ett mål skulle innebära. Och visst, mål blev det, till vänster om den skotske målvakten. Raúls tidigare rekord på 44 mål i landslaget var utraderat.

David Villas mål kändes ju också som starten på resan mot en väntad seger. Särskilt också efter Andres Iniestas 2-0 tio minuter in i andra halvlek. Men aj aj aj, vad hände sedan???

Jo först nickmål av skotten Steven Naismith i 58:e. Och sedan självmål i 68:e av Spaniens normalt så säkre mittback Gerard Piqué. Han styrde ett skotskt högerinlägg in i eget mål bakom Casillas.

En mardröm på gång på Hampden Park??

Nix... Fernando Llorente, som verkar har kommit in i landslaget för att definitivt stanna, gjorde Spaniens 3-2. De rödgula har nu ett härligt facit i VM- och EM-kval: 17 raka segrar!

Det var ett mojsigt och fint styrkebesked av Spanien att vinna en kylig oktoberkväll vid den skotska atlantkusten. Efter detta blir det smeksamt och skönt att komma tillbaka till ligaspelet nere vid Medelhav och Biscayabukt.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".