Lasse Perssons resa till Namibia

Söndag eftermiddag, ska i väg till Namibia. Var där tidigare i år, i maj, inför VM i Fotboll.

Då var Paul Zyra med från Radiosporten, den här gången reser jag ensam. Då i maj kom vi i kontakt med fattiga klubbar här som bad om hjälp. Visst tänkte vi, vi bestämde att jag skulle göra ett försök. Väl hemma så pratade vi om det i sportsnack, trodde att det skulle vara väldigt svårt att få prylar, men jag hade fel.

Roffe från Åkersberga BK var först med att höra av sig. Tog med sonen dit en kväll till Roffe i Åkersberga och vi fyllde hela bilen. Vi fick på en gång in 140 kilo fotbollskläder. FC Järfälla hörde av sig, Åkersberga IBF lika så men jag fick lite panik, hur skulle vi få ner grejerna???

Började ringa runt till flygbolagen, inte ett bolag ställde upp alla ville ha väldigt mycket betalt. SAS försökte att hjälpa till men de flög inte till Windhoek. Tänkte att det här kan bli världens fiasko. Grejerna har bara kommit från Åkersberga till mitt jobb på Gärdet, så var det ju inte riktigt tänkt.

Började ringa runt som en dåre, plötsligt napp!!! DHL i Göteborg säger lugnt att vi fixar det där, vi flyger ner grejerna. Härligt äntligen någon som ställer upp för Världens Barn. Det blev nio flyttlådor totalt, nu börjar det kännas verkligt!!! Får besked av min kontakt att alla lådor är på plats, nu gäller det för mig att ta mig ner till Namibia.

Resan börjar lite knackigt, redan vid Rotebro biter jag söder en tand, okay jag får knalla runt 10 dagar i Namibia med en trasig tand. Är rädd för att gå till Tandläkaren, går bara till Christer Sandstöm i Väsby, en skön lirare från Göteborg, vi snackar mycket om våra barn och självklart om idrott, han får mig lugn. Vill inte gå till tandläkaren i Namibia.

Planet blir lite sent från Arlanda, när vi landar i London är det bara att lubba som en galning för att hinna med nästa plan till Johannesburg. På planet händer en klurig grej. Hamnar bredvid, håll i er nu… Harrison Ford, ni vet skådisen, Indiana Jones!!! Ni vet en skådis är ju som en kameleont. Ni vet de ska alltid kunna spela olika roller. Den här Harrison Ford säger att han heter Niel och är från England men har bott tio år i Kapstaden, tjenare, tänker jag, du är så trött på fans som vill fråga dig om alla filmer så då är det lättare att spela en liten roll.

Niel från England bor i Kapstaden, morsning! Han berättar att han har ett stort dilemma, hans mor som bor i England är dålig, hon behöver komma in på servicehem. Niel, Harrison, ja jag blir ju inte klok på vem han är, lyssnar. Han säger att det är väldigt svårt att bo i Kapstaden och ha en sjuk mamma på över 90 år ensam i England. Han berättar vidare att han är enda barnet. Jag säger som det är, det är bara att flytta hem, mammor har man inte många av. Niel, Harrison kollar lite snett på mig.

Jag börjar fundera på om han verkligen är Niel. Vi har suttit och små snackat lite i fem timmar nu, han har inte försagt sig en ända gång. Börjar fundera, varför skulle Harrison sitta med oss dödliga där bak, han skulle ju kunna köpa hela planet. Låter ganska trovärdigt med Niel, jobbar som headhunter i Kapstaden, sjuk mamma i England ingen egen familj. Börjar tro mer och mer på Niel, men går det att vara så sjukt lik någon annan.

Ska jag låtsas att jag är biltokig och börjar prata om gamla Fordar, ska jag hosta lite och råka kalla honom för Harrison, bara för att kolla hur han reagerar. Niel eller Harrison gör tillslut bort sig, han avslöjar sig. Han sitter längst in vid fönstret, sedan sitter jag och på min vänstra sida sitter en dam.

Efter sex timmars flygning blir Niel, Harrison kissnödig. En vanlig man på 60+ skulle artigt be oss att flytta på oss, inte Harrison. Precis som hämtat ur en Indiana Jones film flyger han upp, det går smidigt och blixtsnabbt, jag och damen sitter som två fågelholkar och undrar vad det var som hände, Harrison har klättrat på våra stolar, slängt sig ut i gången och in på muggen. Okay om du är 15, 20 år men Harrison är född 1942, då gör man inte så, men vilken grej jag har sätt Indiana Jones flyga in på muggen.

Niel återkommer inte till sin plats helt plötsligt får han gå in bakom draperierna och lägga sig i första klass, skumt. Blir inte klok på vem han var, funderar så de knakar. Kommer till Johannesburg. Får vänta några timmar sedan upp igen, nu bara två timmar kvar, ska bli skönt att komma fram. Men nu blir det jobbigt på riktigt. Planet beter sig inte som det ska, det går segt, segt upp. Vi passagerare känner att det är något tokigt. En oro sprider sig ombord. Folk gråter.

Piloten ropar efter en halvtimme att vi måste vända. Trycket i kabinen är inte som det ska. En tjej från Windhoek har varit med sin man och hälsat på släkt i Sydafrika, hon sitter på min rad, hon är förtvivlad. Hennes man försöker att lugna henne. Det blir så att det blir tyst på planet. Jag håller kvinnan hårt i handen, klappar henne lite på armen, hennes man håller om henne vi säger ingenting. Vi sitter där och jag längtar hem!!!

Vi landar i Johannesburg igen, vi är rädda men glada att allt gick bra. Personalen tar väl hand om oss, bolaget bjuder på middag, vi får mer information och sedan drar vi iväg igen. Nu går det bra, vi landar i Windhoek och jag känner en stor glädje över att vara framme. Väntar på mitt bagage, väntar lite till och lite till. De stänger av bagagebandet och jag förstår att mitt bagage är borta. Jag skrattar lite för mig själv, trasig tand, möjligen Harrison Ford, nödlandning och nu inget bagage. Jag är framme i varje fall och jag mår bra!!

Lasse Persson
lasse.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".