premier league

Officiellt: Rooney vill lämna United

Efter en tid av spekulationer, skvaller och rykten bekräftar nu United-tränaren Alex Ferguson landslagsanfallarens vilja.

– Jag hade ett möte med honom. Han antydde till mig på sitt eget sätt att han vill lämna, sade Ferguson till brittisk media och medgav att han var "chockad och besviken" över stjärnanfallarens inställning.

Det är också klart att Rooney missar Uniteds Champions League-match mot turkiska Bursaspor på onsdagen. Enligt klubben på grund av en fotskada.   

Han spelade dock för Manchester United i lördags.

Redan innan Premier league-säsongen drog igång fick Manchester United-tränaren Alex Ferguson reda på att Wayne Rooney önskar lämna klubben.

– Det var en fruktansvärd besvikelse. Vi kan inte förstå varför han skulle vilja lämna, sade Ferguson på en presskonferens på tisdagen.

– Vi har inte gjort annat än hjälpt honom sedan han kom till den här klubben. Det är därför det är ett sådant mysterium för oss. Vi har hjälpt honom med hans privatliv och andra ärenden.

Ferguson förnekar dock att han skulle vara osams med Rooney, och vill inte utesluta möjligheten att behålla anfallaren som spelat i laget sedan 2004.

– Vi måste fortfarande hålla dörren öppen för honom, särskilt som han är en så bra spelare, sade Ferguson.

Rooney spelar inte i onsdagens Champions league-match mot turkiska Bursaspor, enligt Ferguson på grund av en lättare fotskada.

Det fanns ett lukrativt kontrakt. Men Wayne Rooney satte aldrig pennan till pappret.

– Vi var chockade över det. Det var den 14 augusti jag fick ett telefonsamtal från Rooneys agent om att han inte ville signera ett nytt kontrakt, sade United-tränaren Ferguson.

– Jag förstod ingenting. Bara månader innan sade han att klubben var den största i världen, och att han ville stanna för alltid.

Rooney kom till Manchester United från Everton som 18-åring 2004. Då var han världens dyraste spelare under 20 år och kostade 25,6 miljoner pund. 2008 var Rooney med när United gjorde dubbel succé och vann både Premier league och Champions league. Den engelska ligatiteln kammade United hem tre år i rad 2007-2009.

För att Rooney inte ska lämna gratis när hans kontrakt går ut 2012 tvingas United sälja honom, eventuellt redan i januari när transferfönstret öppnas. Prislappen är värderad till 50 miljoner pund, cirka 530 miljoner kronor.

Lokala konkurrenten Manchester City är en av de köpare som det spekuleras om. Om Rooney går dit blir han troligen den bäst betalda spelaren i engelsk fotboll, hans lön kan mer än dubblas från 90 000 till 250 000 pund i veckan.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".