VM

Lagerbäck: "Jag hade gärna stannat två år till"

5:49 min

Utslagen i VM-gruppen. Trots det erbjuden ett kontrakt att få fortsatta som nigeriansk förbundskapten. Men det rann ut i sanden, säger Lars Lagerbäck i en stor intervju med Radiosporten.

– De har en helt annan kultur, det är väldigt mycket människor involverade och förutom förbundet har du också en politisk inverkan från regeringen med sportministern i spetsen.

Så låter det när Lars Lagerbäck beskriver sin tid som förbundskapten i Nigeria. Ett landslag han fick ta över tätt inpå VM i Sydafrika som inte lyckades ta sig vidare från gruppspelet.

Vad tyckte du om spelarmaterialet och spelartruppen?

– Väldigt positivt. De var väldigt professionella, väldigt lojala. De är lite känsligare för kritik i grupp. Det finns alltid ett revirtänkande, en hierarki, en informell hierarki, som även finns i svenska landslaget. Men det kanske var lite starkare här. Det var väldigt viktigt att visa vem som stod var i gruppen, säger Lars Lagerbäck till Radiosporten.

– Den stora skillnaden var att de älskade att ha bollen, kanske lite för mycket. Jag skulle säga att vi misslyckas med att gå vidare från gruppen därför att vi tappar bollen väldigt onödigt i svåra situationer. De stora majoriteten av målen vi släppte in kom ur sådana situationer.

Och det kunde du inte få ur dem?

– En del av spelarna hade lite svårt för det. Sedan kände nog spelarna en stor press att spela attraktiv fotboll. Man måste vara lite realist om man ska vinna matcher.

Fick du mycket kritik efteråt när ni blivit utslagna?

– Nej jag upplevde det inte så. Vi blev erbjudna ett nytt fyraårskontrakt. Så jag kände att de tydligen var ganska nöjda.

Var det ni som sa nej eller drog de tillbaka erbjudandet?

– Man kan säga att det rann ut i sanden då de vi förhandlat med blev avsatta.

Blev du ledsen för det?

– Både och. Det är ett speciellt land att bo i men det hade varit spännande att testa två år till. Det fanns en stor potential i det här gänget.

Vad vill du göra framöver?

– Det som är viktigt för mig om det dyker upp något är att det är fotbollsmässigt intressant. Det behöver inte vara ett topplag som har chans att vinna. Vi får se vad som händer, annars får jag sätta mig på en stubbe i Norrland och njuta av livet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista