fotbollsarena

Hallenius: "Ett stort äventyr"

Linus Hallenius: "All speltid en bonus"
15 min

I dag lämnar Linus Hallenius vinterkylan i Sverige för spel i italienska Genoa. Radiosporten träffade honom före avresan.

Linus Hallenius slog igenom i Gif Sundsvall och har i år varit skyttekung i Hammarby och superettan med 18 mål.

Nu lämnar 21-åringen Sverige för att spela i serie A-laget Genoa i Italien. Något de flesta i superettan bara kan drömma om.

– Det känns som ett stor äventyr. Det är svårt att ha några speciella tankar och känslor, man är mer förväntansfull och undrar hur allt ska bli, säger Hallenius, som har ett fyraårskontrakt.

Inför avresan till Genoa mötte Radiosporten en ödmjuk och nyfiken Linus Hallenius: 

– Det är mycket frågor man åker ner med, som man förhoppningsvis får svar på ganska snabbt när man kommer ner och ser hur allt fungerar, säger Hallenius.

– Som fotbollsspelare måste man ta chansen när man får den. Det kändes också viktigt för mig, när jag gjort en så pass bra säsong, att smida medan järnet är varmt när man ändå är het på marknaden.

Han har ännu inte förstått att han ska spela i en av världens bästa ligor med och mot några av världens bästa spelare.

– Jag har tänkt ungefär som när jag kom till Hammarby. Det är ett steg för mig att flytta till ett nytt ställe igen med nya lagkamrater. Nu är det ännu större i och med att det är ett nytt land och språk och ny matkultur, säger Hallenius.

– Det första halvåret får jag försöka komma in i allt och se till att jag trivs på sidan av fotbollen och kommer in bra i laget. Sen är all speltid en bonus. Sen får jag sikta på säsongens efter, då vill man såklart spela alla matcher.

Linus Hallenius har dock redan gjort sig ett namn i världen. Hans berömda mål utsågs till  i Sverige. Utmärkelsen Årets mål i Världen, utses vid en gala i Zürich den 10 januari.

– Ett sånt mål är väl ingenting man planerar direkt, men när det väl hände blev det stor uppmärksamhet. Nu är det med och konkurrerar om Årets mål, det är väldigt sjukt men också väldigt smickrande, säger Hallenius.

Christer Jonasson
christer.jonasson@sr.se

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".