1 av 2
2 av 2
fotbollsarena

Björklund: "Blir ingen sambafotboll"

Joachim Björklund beskriver kvällens El Clásico-möte mellan Barcelona och Real Madrid som det största i Europa på väldigt länge. 

"I dag är den stora dagen", skriver Barcelona-tidningen El Mundo Deportivo. Historiskt sett brukar det vara hemmalaget som vinner matchen. Inför kvällens möte leder Real ligan, en poäng före tvåan och hemmalaget Barcelona.

– Det är den bästa matchen på mycket, mycket länge. Uppladdningen kunde knappast ha varit bättre, det är två lag som kommer till El Clásico med fantastisk form. Det känns som den största matchen, inte bara i Spanien utan i Europa, på väldigt länge, säger Joachim Björklund.

Radiosportens Spanienexpert tror inte att något av lagen vill chansa och att de kommer att spela lite avvaktande i början.

– Jag tror inte att Real Madrid med Mourinho kommer att spela någon sambafotboll i Barcelona. Har vi tur så får vi ett snabbt mål i matchen och då kan det öppna upp sig lite, men det är väldigt mycket prestige i den matchen. Det skulle inte förvåna mig om det åtminstone till en början blir lite avvaktande.

Kan man ofta bli lite besviken på de här upphaussade matcherna?

– Ja, det blir lite antiklimax av och till. Men i dag tycker jag att det finns förutsättningar för en riktigt bra match. Det är två lag som gillar att spela offensivt, Barcelona på sitt välkända sätt och Real Madrid med en väldigt modern fotboll som jag tror att många lag tar efter under de närmaste åren, säger Björklund.

I Sverige har det varit väldigt mycket fokus på tränarkampen mellan Pep Guardiola och José Mourinho. Är det det i Spanien också?

– Ja, det har det varit och det är det för det mesta när José Mourinho är involverad. Det är utstuderat, han är en mästare på att sätta myror i huvudet på motståndarna och jag ska inte säga taktiskt geni men han gör det med ganska enkla medel. Han får alltid sina lag att jobba oerhört hårt, men i just mediaduellen har jag än så länge inte sett Mourinho förlorat mot någon.

Men Guardiola har väl hanterat det bra?

– Ja, han har gjort det enda rätta. Det är inga kommentarer, han har sagt att vi kör vårt spel så får de andra köra sitt. Men jag tror nog att han är lite agiterad av Mourinhos uttalande som de flesta brukar bli, säger Björklund.

Andreas Matz
andreas.matz@sr.se

Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Fråga

Testa våra bildquiz

#text=4209928# Känner ni igen Real-profilerna?
#text=4209596# Känner ni igen Barca-profilerna?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".