Vi slapp i alla fall Nigeria

Jag vet inte vad det är med plastbollarna som används vid VM-lottningar. FIFA verkar inte byta ut dem mellan varven. Bara för att Sverige ständigt ska få en mardrömslottning.

Nu hamnade Sverige för tredje VM:et i rad i samma grupp som USA och Nordkorea. Vi slapp i alla fall Nigeria, den här gången. Någon på FIFA hade tydligen gjort en miss.

Sverige fick Colombia i stället, och det i öppningsmatchen i Leverkusen. Alla vet vi hur svårt blågult har att vinna den första matchen i ett mästerskap. Nu bröts den förbannelsen i EM senast, och det är bara att hoppas att "trenden" håller i sig.

Colombia är nämligen inte att leka med. Det fick vårt lovande U20-landslag erfara i VM som spelades just i Tyskland. Svenskorna vann "Dödens grupp" mot bland andra Nordkorea och Brasilien, men föll i kvarten mot just Colombia. Så nog finns det anledning att höja varningens finger.

Å andra sidan tror jag att Sverige ska kunna slå Nordkorea, som inte är känt för att spela den mest artistiska fotboll. När lagen möts 2 juli, har koreanskorna kanske förlorat mot USA och de svenska spionerna hittat massor av angreppsvinklar.

USA är ju storfavorit, men laget hade fasligt svårt att ta sig till detta VM. Sist av alla kvitterade Pia Sundhages tjejer ut slutspelsbiljetterna. USA fick stryk av Mexiko i Concacaf-mästerskapet. Och trots stort spelövertag mot Italien i playoffmatcherna, hade amerikanskorna fasligt svårt att göra mål. Så kanske är det Sveriges tur att vinna 2011.

Går Sverige till kvartsfinal, kan den matchen bli superavgörande. Motståndare blir Brasilien, Norge eller Australien. I värsta fall kan det bli Norge, som Sverige har förlorat mot samtliga gånger vi mötts i ett mästerskap (låt vara att ett av mötena var ett EM med dubbelmöten, där Sverige gick vidare via större seger på hemmaplan).

Ett kvartsfinalmöte mot Norge skulle samtidigt vara en direkt avgörande kvalmatch om en OS-biljett. Europa får bara två platser i London 2012 (tre med värdnationen Storbritannien), och Tyskland har en Autobahn till den ena av platserna.

Men mycket hinner hända på de sju månader som återstår till avspark i Leverkusen. Låt oss till att börja med hoppas att våra landslagsspelare får vara skadefria under vinter och vår.

Paul Zyra
paul.zyra@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".