fotboll

Ny mutskandal skakar Fifa

Storbritanniens premiärminister David Cameron om Fifa-skandalen
2:01 min

Två dagar före omröstningen om var fotbolls-VM 2018 och 2022 ska hamna, skakas Internationella fotbollsförbundet Fifa av en ny mutskandal.

I går kväll sände brittiska BBC ett TV-program där tre medlemmar i Fifas exekutivkommitté utpekades som mutkolvar.

De tre det handlar om är Issa Hayatou, ordförande för det afrikanska fotbollsförbundet, Ricardo Teixeira ordförande för det brasilianska fotbollsförbundet och Nicolás Léoz, ordförande för det sydamerikanska fotbollsförbundet.

De anklagas för att på 1990-talet ha tagit emot mutor av ett företag som Fifa anlitade för marknadsföring. Fifa avfärdar i dag anklagelserna och säger de här mutaffärerna redan har behandlats och avskrivits av en schweizisk domstol.

Men Internationella olympiska kommittén (IOK) däremot vill inleda en granskning eftersom en av de utpekade Issa Hayatou också är medlem i IOK.

För några veckor sedan avstängdes två andra medlemmar i Fifas exekutivkommitté, också efter mutanklagelser. Och även den gången kom uppgifterna från brittiska medie. Det engelska fotbollsförbundet som vill arrangera VM 2018 befarar förstås att det här ska missgynna England när Fifas exekutivkommitté ska rösta på torsdag.

London
Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".