fotboll - damallsvenskan

Umeå satsar på topp tre

Rehnmark: "Kraftsamlats med näringslivet"
1:43 min

Umeå har på kort tid gått från minus i kassan till plus och nu vill man satsa sportsligt också. Men någon värvning av Marta kommer det inte att bli.

För dyrgt ett år sedan var Umeå IK, flerfaldiga mästarinnor och två gånger vinnare av Uefa Womens cup, nära konkurs. Konkursen undveks men den ekonomiska ryggsäcken har dock funnits kvar.

Men på kort tid har man nu lyckats förvandla -3,6 miljoner kronor till snart plus i kassan.

– Vi har kraftsamlats med näringslivet och engagerat många gamla medlemmar i Umeå IK och fått en väldigt support till insats för klubben. Sen har vi lagt upp projekt där vi tillsammans med företagen driver ett engagemang för schyst idrott, säger klubbens ordförande Lennart Rehnmark.

– Damidrotten är i dag 60 procent av antalet ungdomar så håller på, men det är bara 20 procent som går till tjejerna.

I år slutade Umeå på en sjundeplats, men nu har man påbörjat bygget av ett topplag igen där den senaste satsningen är Ramona Bachmann som återvänder till klubben.

– Målsättningen nu är topp tre nästa säsong.

Frågan är om Marta också är på väg tillbaka.

– Nej, där kan vi nog inte vara med ekonomiskt, säger Rehnmark.

Men ordföranden är ändå väldigt nöjd över den senaste tidens framsteg.

– Ja, det känns väldigt bra. Jag hade ju tänkt avgå i fjol, men det kändes inte bra att lämna ett sjunkande skepp. Men nu till årsmötet har jag lovat att avgå, då kan ju nya krafter ta vid när vi är på banan igen.

Eric Lundin
eric.lundin@sr.se

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".