internationell fotboll

England satsar allt på att få VM

Johan Prane om Englands VM-kandidatur
1:02 min

Korruptionsskandalerna inom Fifa har avlöst varandra inför dagens val av värdnationer till fotbolls-VM 2018 och 2022.

Det har pratats mer om vilka som inte får rösta än vad de som ska rösta kan tänkas lägga sina röster på.

Klart är i alla fall att VM 2018 går i Europa och VM 2022 utanför Europa.

Två ledamöter i Internationella fotbollsförbundets (Fifa) exekutivkommitté är avstängda till följd av avslöjandet att de kunnat tänka sig att sälja sina röster, eller åtminstone diskuterat frågan.

Därmed är det blott 22 röstande i torsdagens omröstning. Dessutom anklagas tre andra ledamöter ha figurerat i en nästan tio år gammal korruptionsskandal. Lägg därtill en fjärde ledamot som av ett BBC-program anklagas för att ha försökt att sälja VM-biljetter på svarta marknaden.

Fifa-ordföranden Sepp Blatter har erkänt att det var ett misstag att rösta om två VM samtidigt, för att det därför var ofrånkomligt med hemliga överenskommelser mellan ansökarländer.

Det finns fyra kandidater till VM 2018: England, Holland-Belgien, Ryssland och Spanien-Portugal. Vadslagningsfirmor har Ryssland som favorit före England, Spanien-Portugal och Holland-Belgien.

Det finns fem kandidater till VM 2022: Australien, Japan, Qatar, Sydkorea och USA. Ingen klar favorit finns, däremot sägs Japan och Sydkorea inte kunna få VM eftersom de samarrangerade VM så sent som 2002.

VM-arrangemang i England och USA skulle ge de största ekonomiska vinsterna, enligt den uträkning som konsultföretaget McKinsey gjort på uppdrag av Fifa, skriver Reuters.

Men det är inte givet att Fifa-ledamöterna tycker att ekonomisk vinst är det främsta skälet att rösta på en kandidat. Vinsten av att ge ett mindre fotbollsutvecklat land kan rankas högre. Det är framför allt därför som Ryssland seglat upp som favorit till VM 2018.

Att två av Europas fyra kandidater är samarrangemang kan ligga dem i fatet. Enligt utredningsrapporten finns farhågor för just samarrangemangen. När det gäller Spanien-Portugal finns också tveksamheter kring förmågan att utveckla transportsystemet eftersom länderna har stora ekonomiska svårigheter.

Qatars kompakta spel, med alla arenor inom samma område, kan bli till nackdel om Fifa-ledamöterna tycker att det är viktigt att tillresta ska få uppleva mycket av VM-landet.

TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".