Därför fick Ryssland och Qatar VM

I konkurrens med England, Spanien/Portugal och Holland/Belgien röstade Fifas exekutiva kommitté fram Ryssland som värdland för VM om tolv år. VM 2022 gick till Qatar.

En dryg halvtimme efter utsatt tid kunde Fifas president Sepp Blatter äntligen tillkännage vilka som får arrangera fotbolls-VM 2018 och 2022: Ryssland och Qatar.

Det är första gången Ryssland arrangerar fotbolls-VM.

– Det har än en gång visat sig att Sepp Blatter fått sitt Fifa dit han vill, säger Radiosportens expert Richard Henriksson.

– Han vill expandera fotbollen som en riktig världssport. Nu har man lagt VM flera gånger i utvecklingsländer där fotbollen fortfarande kan bli större. Som Ryssland, ett stort land med många invånare men en marknad som är underutvecklad när det gäller fotboll.

Hur ser du Rysslands möjlighet att arrangera ett väldigt bra fotbolls-VM?

– De har bra möjligheter tack vare bra uppbackning från finansiärer och regeringen.

Men bland folket på hemmaplan är inte tomgångarna alltför positiva. 

– Det har inte alls förankrats på samma sätt som beslutet att söka OS i Sotchi, säger Sveriges Radios Moskvakorrespondent Fredrik Wadström.

– Men det har tutats en del i bilköerna här i Moskva. Samtidigt mottogs beslutet mest av förundran för det var inte riktigt någon som man förväntade sig det här.

Ryssland vann omröstningen klart, man fick 12 av 22 röster i den avgörande omgången. England åkte ut först av kandidaterna.

2022 kommer mästerskapet avgöras i Qatar där det är över 40 grader under VM-perioden. Det är första gången fotbolls-VM avgörs i arabvärlden.

– Qatar vann tack vare pengar, säger Richard Henriksson.

– Det är en säker investering för Fifa med de oljemiljarder som finns i landet. Där är Fifa inte alls beroende av konjunkturssvängningar. Man vet att pengar till investeringar finns där.

Hur tror du att VM i hettan i öknen tas emot av fotbollssopportrar från hela världen?

– Ja det var ju många som klagade på att det var så kallt i Sydafrika i somras, så de får väl vara tysta 2022. Nu har Qatar själva kommit med den lösningen att man ska ha luftkonditionering på alla arenor, det kan ju bli upp mot 50 grader varmt i juni, juli när VM avgörs.

Ganska stora avstånd i Ryssland, men väldigt korta avstånd i Qatar fyra år senare. Är det för korta avstånd kanske, sett till ett fotbolls-VM?

– Det är skönt för supportrar att kunna ta sig snabbt mellan arenorna. Längsta avståndet mellan två arenor är 13 mil så jag tror även att spelarna kommer tycka att det är väldigt skönt för att då kan de bo på samma ställe under hela mästerskapet och ha kort väg till matcherna.

Qatar vann i konkurrens med Australien, Japan, Sydkorea och USA.

Nästa VM spelas 2014 och avgörs i Brasilien.

Först 2030 kommer nästa världsmästerskap att hållas i Europa enligt den gällande principen att låta värdskapet rotera mellan världsdelarna.

Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sr.se
Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se
Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Fråga

#link=74755#

Fakta: Qatar

Huvudstad: Doha
Officiellt språk: Arabiska
Folkmängd: 1 699 435
Yta: 11 437 km² (Lite större än Skåne).
Tidszon: +2 timmar jämfört med Sverige.

Kommande VM-värdar

2014: Brasilien
2018: Ryssland
2022: Qatar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista