Stjärnor som stoppas

Peter Sundkvist gjorde under onsdagen en intressant koll på hur det blir allt svårare för damallsvenska klubbar att värva utländska stjärnor som inte vill äventyra sin VM-medverkan.

Det här är en märklig situation - och jag har svårt att se att det ska utvecklas åt ett håll som skulle gynna de svenska klubbarna, som förstås önskar att man kunde värva vilka spelare man vill, oavsett vilket land de härstammar från.

Men allt tyder på att vi får vänja oss vid att det kommer bli svårt för klubbarna att bli de stora aktörerna inom damfotbollen.

Damfotbollen idag präglas av att den ekonomiska makten ligger hos nationsförbund och FIFA. Något som gör sporten unik, då det i de allra flesta bollsporter är starka klubbar och serier som står för den ekonomiska makten - jämförelsen med herrfotbollen faller sig förstås naturlig...

När intäkterna finns i landslagsfotbollen och inte på klubbsidan är det naturligt att till exempel Tyskland väljer att avsluta sitt seriespel rekordtidigt för att förbereda landslaget inför VM i sommar.

Och om det inte innebär en stor ekonomisk förlust för en spelare att nobba till exempel Piteå för chansen att spela VM är det klart att man som spelare får svårt att gå emot det egna förbundet.

Detta är ett problem för svenska klubbar som annars har gott rykte runt om i världen, allsvenskan är en stabil liga där visserligen inte lönerna är höga men det sociala brukar alltid fungera utmärkt för utländska proffs.

Tråkigt för den allsvenska publiken som går miste om profiler, men samtidigt är det många som har önskat sig att fler lag ska slå sig in i världstoppen på stora mästerskap. Det börjar nu hända, med lag som till exempel Colombia och Japan som börjar närma sig de bästa.

Detta efter att ha byggt upp en stark landslagsorganisation, inte genom sin ligastruktur.

(22 dec)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se