Sverige-Botswana och tankar om startelvan

Sveriges startelva mot Botswana i eftermiddag:

r Hansson

Adam Johansson
Niklas Backman
Michael Almebäck
Pierre Bengtsson

Anders Svensson
Sebastian Eriksson

Guillermo Molins
Rasmus Jönsson
Tobias Hysén

Alexander Gerndt

Ännu en vinterturnématch där fokus ligger på unga, för landslaget nya spelare. 

Känns klyschan "en chans att visa upp sig" igen? Jo, så är det ju - men det är lika mycket en möjlighet, framför allt för dem som är på gränsen till a-landslaget, att anpassa sig till spel i blågult.

Detta har blivit ännu tydligare sedan Erik Hamrén tog över som förbundskapten. Hamrén har valt att satsa nästan uteslutande på unga spelare i dessa sammanhang, inte spelare "mitt i karriären" men ännu inte på landslagsnivå.

Och till skillnad från Lagerbäck är Hamrén väldigt principfast vad gäller spelsystem och spelsätt. Landslaget SKA spela 4-2-3-1 med tydliga krav på de olika rollerna.

I och med träningarna och matcherna i Sydafrika får landslagsledningen gott om tid att visa spelarna just hur de kraven och förväntningarna ser ut.

Och det är i dessa matcher spelarna ska visa att de tagit till sig instruktionerna.

För just det är en viktig pusselbit för att etablera sig som landslagsman. Att ta sig till den nivån som spelare att man är så pass mottaglig för att ta till sig en taktik bara dagar innan en viktig kvalmatch, kanske ha en träning på sig att fila på detaljer. Och sedan slängas ut i hetluften mot tufft motstånd och en enorm press utifrån. Där minsta lilla misstag blir analyserat och ihågkommet för alltid.

En närmare titt på dagens startelva, och hur chanserna till fortsatt landslagsspel ser ut:

Anders Svensson är förstås onödig att kommentera vad gäller chans på spel i kvalet. Säkert viktig att ha med en spelare, person på en sådan här resa - han visar de nya vilken nivå som krävs för att bli landslasman fler än hundra gånger om.

Tobias Hysén är också bofast i landslaget. På bänken. Men i och med det här lägret får Hysén fördelen av att få gnugga det taktiska mer än de han konkurrerar med som yttermittfältare. Vilket han kan ha nytta av i vår.

Alexander Gerndt går in under kategorin som verkligen kan spela till sig en plats i framtida EM-kvaltrupp om han gör det bra mot Botswana. Hamrén vet att Gerndt har teknik, snabbhet och målsinne. På allsvensk nivå. Nu ska han visa att det räcker även i landslagsammanhang. Den spelare som har mest att bevisa i dagens match.

Michael Almebäck, Rasmus Jönsson, Adam Johansson och till viss del Guillermo Molins är fyra spelare som inte är nära landslaget i dagsläget, men som har egenskaper som på sikt skulle kunna vara en tillgång i landslaget.

Almebäcks fysik, Jönssons kreativitet, Johanssons spelsinne, Molins högerfot. Typexempel på spelare som nu också ska visa upp den dör förmågan att anpassa sig till landslagets spel.

Om ett halvår kan alla vara proffs och tar de då det kliv i utvecklingen som ofta är en följd (såvida man inte får nöta bänk) kan de bli permanenta landslagsmän.

Pär Hansson, Pierre Bengtsson, Niklas Backman och Sebastian Eriksson är alla duktiga spelare. Eriksson är en personlig favorit - jag älskar hans riviga spelstil och benägenhet att nästan alltid försöka sig på det riktigt svåra. Strålande när det funkar, ibland helt under isen.

Men gemensamt för de tre är att de i - dagsläget - är en bit ifrån spel i landslaget. Ett lyckat landslagsläger i januari 2011 lär inte ändra på det.

(19 jan)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista