Cirkus England, om Torres till Chelsea

Det var inte otippat att Chelsea som hade en usel senhöst skulle hämta förstärkningar i januari.

Men ingen hade väl trott att klubben skulle lyckas locka över Fernando Torres? Och till det en av Europas mest eftertraktade mittbackar, David Luiz från Benfica.

Det finns två sätt att se på värvingarna. Ur ett ekonomiskt perspektiv är det helt uppåt väggarna galet.

Arsene Wenger har väckt frågan om hur Chelsea egentligen resonerar när man lägger 75 miljoner pund på två nya spelare när Uefa just lanserat sitt regelverk om Financial Fair Play.

Vilket han självklart har helt rätt i. Nu går Roman Abramovich återigen och skjuter in pengar till Chelsea som förra året hade ett underskott på 70 miljoner pund!

Chelsea löper stor risk att inte klara av den maxgräns Uefa har satt för ekonomiskt underskott inför säsongen 2013-14.

Men väljer jag att strunta i de långsiktiga ekonomiska aspekterna (vilket Chelsea uppenbarligen gör) är det förstås två utomordentliga förstärkningar.

Låt oss börja med Torres. En värvning som egentligen inte ska vara genomförbar.

Att värva ligans bästa forward, 26 år gammal med många bra år framför sig, från vad som i normala fall är en toppkonkurrent.

Det är en möjlighet som aldrig eller åtminstone sällan ges. Och det är nog så Chelsea har resonerat här. "Chansen kommer aldrig mer tillbaka, strunt i konsekvenserna".

Wendt, Antonsson, Wiland och de andra i FCK lär förresten inte vara helt nöjda med den här transfern. Den 22 februari smäller det på Parken.

Och innnan dess smäller det på Stamford Bridge. Chelsea-Liverpool på söndag. Hur galet är inte det?

Och det får mig också att tänka på fler exempel där spelare gjort sin första match i sin nya klubb mot det lag man precis lämnat. Någon som har något förslag? Maila!

Liverpool å sin sida spenderade direkt de stålar som kom in. Luis Suarez (har de inte redan en bra målvakt?) och Andy Caroll.

Den sistnämnde för 35 miljoner pund, vilket är ett av de värsta överpris jag någonsin hört talas om. 

Topplagen Manchester United och Arsenal har inte köpt några spelare alls. Ett tecken så gott som något.

(2 feb)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".