Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
Fotboll

Mattsson: "Tydliga regler behövs"

Riksidrottsförbundets Karin Mattsson Weijber om poliskostnader
4:45 min

Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber menar att säkerheten kring fotbollsmatcher måste vara ett gemensamt ansvar.

– Dels skulle det påverka oerhört mycket ekonomiskt naturligtvis, men det blir också ett märkligare sätt i hur det fungerar med evenemang med många människor, säger Riksidrottsförbundets Karin Mattson Weijber till Radiosporten.

– Det är svårt att överblicka var gränsen för en förenings ansvar går. Vi har haft en ordning i samhället där ideella föreningar aldrig har betalat för poliskostnader i något sammanhang.

– Det skulle bli ett skifte i det synsättet som får konsekvenser.

Är det inte rimligt att de klubbar som har råd ska betala?

– Det blir väldigt svårt att överblicka var den gränsen går. Vi är väldigt positiva till ett starkt samarbete med polisen men vi menar ändå att säkerheten kring det här måste vara ett gemensamt ansvar, säger Mattson.

– Det blir väldigt märkligt om man vill lyfta över det helt och hållet på en ideell förening.

Tycker du att regeringen borde agera i frågan om det skulle bli så här?

– Eftersom vi bedömer att det är någon form av skifte så tycker vi att man måste fundera över hur man ska se på det här och vilka konsekvenser det här skulle få.

– Här behöver idrotten, som i många andra sammanhang, tydliga och vettiga spelregler.

Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".