1 av 2
2 av 2

Ängsliga vänsterbackar

Behrang Safari är inne i en dålig period i landslaget. En värdelös förstas halvelek mot Holland toppat av "Inkastet" - utbytt i halavtid och ifrågasatt efteråt.

Helt okej mot Tyskland i november.

I går underkänd mot Ukraina.

Framför allt vad gäller det som jag alltid sett som Safaris största styrka, uppspelen.

Kan inte låta bli att undra om det har smugit sig in en viss osäkerhet hos Behrang Safari, en ängslan som gör att de tidigare så lugna passningarna mot Ukraina oftast var felriktade.

Ett tydligt tecken på en startspelare som är på väg att tappa sin position. Som själv har det på känn.

För frågan är om Safari är på den nivån att han har råd med att göra dåliga insatser i landslaget men ändå få behålla sin startplats.

Oscar Wendt jagar hans plats, visar hög klass i klubblaget FC Köpenhamn men har hittills inte imponerat nämnvärt i landslaget, var inte alls bra mot Cypern i tisdags.

Till viss del för att spelet i landslaget är ett annat än Wendt är van vid. I FCK har han i stort sett vänsterkanten för sig själv - mittfältaren framför kliver långt in i banan - med en väldigt hög utgångsposition.

Så kan han inte spela i landslaget, särskilt inte med tanke på att han har spelartypen Bajrami/Olsson framför sig - klassiska "kantspelare".

Hittills har Hamréns lag varit mer inriktat på att ha den mest offensive ytterbacken på högersidan, i Mikael Lustig, och i stället öppna upp för honom.

En taktik satt i tron att stabile Safari skulle finnas på vänsterkanten.

Sverige kommer givetvis inte stå och falla mot Moldavien med vilket val av vänsterback Erik Hamrén gör.

Det handlar snarare om framtiden, om svårare uppgifter senare i år - att lägga ett fundament som inte vilar på osäkerhet (Safari) eller försiktighet (Wendt).

Det paradoxala är att bästa sättet att bota osäkerhet och försiktighet är förtroende.

Att som spelare känna att du har en tränare som tror på din förmåga. Bara en av Behrang Safari och Oscar Wendt kan få det förtroendet den 29 mars.

Vem det än blir, måste han ta chansen.

Vissa röster höjs för att Martin Olsson borde kliva ner från mittfältet och ta över vänsterbacksplatsen.

Jag tycker det är en dålig idé. Jag gillar Olsson på mittfältet, där är han en tänkbar startspelare till vänster.

Men som ytterback har han brister, dels i uppspelen men också i tajmingen i närkamperna. Då är både Safari och Wendt bättre.

Men det som kommer att leva kvar längst i medvetandet från de här två matcherna är förstås Johan Elmanders mål igår. Perfekt träff med vristen på uppstudsande boll, rakt upp i krysset.

Bättre kan det nästan inte bli. Skulle vara , i så fall...

Elmanders skott var av världsklass men det samma kan också sägas om Ibrahimovics skarvning. Zlatan flyttar på duellerande mittback samtidigt som han vrider kroppen och bröstar bollen ner till Elmander.

Ingen annan spelare i världen klarar av den prestationen.

Zlatans diverse drömmål undantagna - när såg vi senast ett så snyggt mål göras i det svenska landslaget? Och att Elmander dessutom skjuter med vänstern gör det bara ännu mer fantastiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".