Inför Champions league

Experten: "Barcelona slår Arsenal"

5:27 min

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson tror inte att Arsenals försvar kommer att räcka till mot Barcelona.

Fjolårets kvartsfinal i Champions league mellan Arsenal och Barcelona bjöd på två minnesvärda matcher. Det första mötet på Emirates i London slutade 2-2 efter stor underhållning och två mål av Zlatan Ibrahimovic.

– Jag kommer ihåg när vi sände den första matchen att vi snackade om att det kanske var den bästa fotbollsmatchen som någonsin hade spelats, säger Radiosportens expert Richard Henriksson.

– Matchen efter gjorde Lionel Messi fyra mål och då snackade vi om vilken som var den bästa enskilda prestationen en spelare hade gjort. Det där är två matcher som jag kommer ihåg väldigt väl och ett möte jag ser fram emot.

Arsenal och Barcelona är två lag som föredrar att spela på ungefär samma sätt med snabbt passnings- och kombinationsspel samt stor offensivlusta. Henriksson menar dock att det även finns stora skillnader lagen emellan.

– Framför allt har Barcelona en mycket bättre defensiv. Jag tycker att man slarvar lite om man säger att Arsenal är en ren kopia av Barcelona. Jag tycker att många delar av Arsenals spel är fantastiskt men om man tittar på hur Barcelona väljer att spela så är det stor fokus på försvarsspelet. Inte bara i backlinjen utan på samtliga spelare, säger Henriksson.

– Ska man jämföra det med hur Arsenal spelar är det väldigt stor skillnad. Jämför hur hårt David Villa arbetar i att stressa motståndarnas backlinje kontra en spelare som Robin van Persie.

Tycker du att Arsenal är ett bättre lag i år?

– Ja, de är bättre. De har gått bättre i ligan och gjort fler mål. Men även om laget är bättre tycker jag att försvarsspelet och framför allt backlinje och målvakt är sämre i år. Det kommer inte att räcka om man möter FC Barcelona.

Andreas Matz
andreas.matz@sr.se

Andreas Lindman
andreas.lindman@sr.se

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.