fotboll - damlandslaget

Ny publik ska lockas till VM

6:59 min

Svenska fotbollförbundet ska satsa på att få fler svenska supportrar till dam-VM i Tyskland i sommar. Men bara en hemmamatch inför mästerskapet är placerad på hemmaplan.

I dag fanns Fifa, Internationella fotbollsförbundet, på plats i Stockholm för att berätta om sommarens VM i Tyskland. Samtidigt presenterade det svenska förbundet några nyheter, bland andra nya träningsmatcher.

I mitten av maj möter Sverige England i dubbla möten och en månad senare spelar man mot Mexiko i Göteborg – den enda hemmamatchen inför VM.

– Det är klart att man alltid önskar att man skulle spela så mycket som möjligt hemma. Men nu är vårt avlånga land inte alltid gjort för tidiga turneringar här hemma. Kina och Algarve är ju turneringar som inte skulle kunna spelas i Europa, och i och med att det är så har vi bara ett läger hemma förutom de stora turneringarna. Och då har vi hemmamatch mot Mexiko i Göteborg, säger förbundskapten Thomas Dennerby.

Att bara ha en hemmamatch före VM kan tyckas lite märkligt med tanke på den satsning förbundet presenterade i dag. "Vi ska bli tusen" går ut på att locka fler svenskar till läktarna i Tyskland.

– Det handlar om att bygga en supporterkultur även på damsidan. Svenska fans har ju varit väldigt berömda när vi varit i Tyskland med herrarna. Det är likadant med den supporterklubb vi har hemma i Sverige, den har hela tiden varit kopplad till herrlandslaget. Vi vill nu bygga en supporterkultur även på damsidan, säger förbundets vice ordförande Susanne Erlandsson.

VM börjar den 26 juni, Sverige spelar första matchen mot Colombia två dagar senare i Leverkusen.

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Paul Zyra
paul.zyra@sr.se

Träningsmatcherna före VM i Tyskland:

21/1: USA 2-1 (Chongqing)
23/1: Kina 1-2 (Chongqing)
25/1: Kanada 0-1 (Chongqing)

2/3: Island (Algarve)
4/3: Danmark (Algarve)
7/3: Kina (Algarve)
9/3: Placeringsmatch (Algarve)
2/4: Kanada (Rom)
15/5: England (England)
17/5: England (England)
16/6: Mexiko (Göteborg)
23/6: Japan (Bochum)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.