. Foto: Martin Meissner/AP/Scanpix.
fotbollsarena radiosporten

Värdlandet förbjöd damfotboll

Fotbollsreporter Maike Schulz: "De insåg att de inte kunde upprätthålla förbudet"
6:52 min

Sommarens VM-värdar och storfavoriter Tyskland har ett historiskt brokigt förhållande till damfotboll. På 1950-talet förbjöd man tjejer att spela, ett förbud som hävdes först 1971.

I värdlandet Tyskland är pressen stor på hemmalaget. Med två VM-titlar i bagaget ska de nu försöka få till ett tredje guld och dessutom på hemmaplan.

Att Tyskland, jämte USA, är det internationellt mest framgångsrika laget är egentligen lite konstigt för i få andra länder har damfotbollen en så omstridd historia.

Fram tills för 40 år sedan var det svårt för tjejer att spela organiserad fotboll i Tyskland, det tyska fotbollsförbundet tyckte att damfotboll var moraliskt förkastligt med konsekvensen att det helt enkelt förbjöds, berättar Maike Schulz, reporter på fotbollstidningen Elf Freunde.

– Det tyska fotbollsförbundet förbjöd damfotboll på 50-talet, inga dammatcher fick spelas på planer som tillhörde förbundets klubbar, inga av förbundets domare fick döma i matcher med kvinnliga spelare och klubbarna fick självklart inte bilda några egna damlag, säger Maike Schulz.

Damerna spelade förstås ändå, i hemlighet, till exempel på nätterna, i strålkastaskenet från bilar som de hade parkerat runt planen. Vid några tillfällen hände det att polisen äntrade plan och avbröt pågående matcher, med kravallpolis i beredskap utifall att situationen skulle urarta.

Först 1971 upphävdes förbudet, berättar Maike Schulz.

– Det tyska fotbollsförbundet insåg att de inte kunde upprätthålla förbudet, damer hade ju spelat fotboll i Tyskland ända sedan 1920-talet, inför rejäla åskådarskaror, säger Maike Schulz.

Hon jobbar på Elf Freunde, Elva Vänner på svenska, en tidning som skriver om fotboll ur ett magasinsperspektiv, mer fotbollskultur, än matchreferat, för att förenkla tidningens idé.

Nu, inför VM har redaktionen gett ut flera specialutgåvor med titeln Elf freundinnen, elva väninnor, för intresset för damfotboll ökar stadigt säger Maike Schulz.

– Landslaget spelar inför fullsatta arenor, folk känner till spelarna, jämfört med för några år sedan har intresset ökat stort, säger Maike Schulz. Särskilt efter VM-gulden 2003 och 2007 gick allt lfer på damfotboll, i Potsdam utanför Berlin till exempel är publiksiffrorna högre när damlaget spelar än när herrarna gör det på samma arena.

– Men i elf freundinnen-utgåvorna av elf freunde måste redaktionen ändå ha annat tilltal, vi måste förklara mer, säger Maike Schulz

– Det blir av nöd mer matchreferat i artiklarna, vi måste förlara varför vi till just nu exempel skriver om de många skadorna inom fotbollen, inom herrfotbollen vet läsaren det för det har man läst på annat håll, säger Maike Schulz.

Men det tilltagande intresset beror inte bara på landslagets VM-guld och att VM nu spelas på hemmaplan, folk gillar damfotboll för att det finns en större ärlighet och spelglädj där, tror Maike Schulz.

– Inom damfotbollen finns inga spelare som filmar och rullar runt varv på varv på plan utan de ställer sig upp och spelar vidare och det får de repekt för, säger Maike Schulz. Det finns förstås inte lika mycket pengar men spelarna får kämpa lika mycket, med träningar och resor kors och tvärs.

– Och också supprtrarna måste vara beredda till större uppoffringar av kärlek till sporten, det är inte bara att slå på TV:n om man vill ha koll på matcherna, som man kan göra på herrsidan, säger Maike Schulz.

– Damfotbollens supportrar måste engagera sig mer, säger Maike Schulz.

Det tyska landslaget börjar spela ihop sig nästa månad, i april, bundesligan förkortats alltså rejält för att de ska få tid till det och tyskorna har också valt bort att spela i Algarve Cup av samma anledning.

– Den ovanligt långa förberedelsetiden beror på det tyska lagets speciella situation, säger Maike Schulz.

– Världsmästare två gånger efter varandra, och nu ett VM på hemmaplan, pressen är helt enkelt oerhörd stor på spelarna, de tränas bland annat i hur de ska förhålla sig till medierna och hur de ska klara av trycket, många är helt ovana vid den enorma uppmärksamhet som de kommer att få i sommar, säger Maike Schulz.

Hon tror att tränaren Silivia Neid har en bra laguppställning med en lagom blandning av unga, hungriga spelare och äldre som har varit med förut. Men hon tror att Tyskland kommer att möta ett tuffare motstånd än tidigare år, och från oväntat håll. Det har hänt så mycket inom damfotbollen bara de senaste åren, säger Maike Schulz.

– Australien är mycket bra och Kanada också men egentligen struntar jag i om Tyskland blir världsmästare igen, huvudsaken är att det blir ett vackert spel, säger Maike Schulz.

Klart är att VM på hemmaplan kommer att öka intresset för damfotboll ytterligare här men mycket viktigare än VM är enligt Maike Schulz att många herrlag nu har börjat bilda damlag.

Just på grund av att herrklubbarna inte fick ha damlag under förbudstiden är många av damlagen än idag helt fristående från herrarnas klubbar. Gemensamma klubbar kommer att betyda mycket för återväxten, tror Maike Schulz

– Om en liten tjej går med sin pappa på en Dortmund-match, ja då vill hon ju också spela för Dortmund, inte för damklubben Duisburg, att många herrklubbar nu bildar flick- och damlag kommer att vara viktigt de kommande åren, säger Maike Schulz på tidningen Elf Freundes redaktion.

Caroline Salzinger Wallenholm, Berlin
caroline.salzinger@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".