Foto: Maja Suslin/Scanpix
inför fotbolls-VM

Antonia stormar mot VM-truppen

Antonia Göransson: "Overkligt och stort"
6:04 min

Radiosporten fortsätter nedräkningen mot sommarens fotbolls-VM i Tyskland. Nu träffar vi 20-åriga tysklandsproffset Antonia Göransson som är på god väg att ta plats i Dennerbys VM-trupp.

Den här veckan ska vi lära känna Antonia Göransson, den 20 åriga skånskan som redan har hunnit debutera i landslaget, få pris på fotbolls-galan och bli utlandsproffs.

Hon gjorde fyra mål på U20-VM förra sommaren och värvades sen av Hamburg från Kristianstad efter bara 22 matcher i damallsvenskan.

Och med tanke på att det är få svenskor som flyttar utomlands så tidigt i karriären så var det en del som höjde på ögonbrynen när hon bestämde sig för att spela i den tyska ligan.

Men själv har hon inte ångrat någonting.

– Det har varit en väldigt utvecklande period för mig. Bra fotboll, högt tempo och bra liga, säger hon till Radiosporten.

På vilket sätt skiljer det sig från att spela allsvenskan?

– Det går lite snabbare. Det är lite mer löpning och lite mer fysiskt.

Vad är det du har utvecklat i Hamburg?

– Jag har tagit med mig det jag kan från när jag spelade i Sverige. Sedan har jag bara kört på. Det känns som att jag var i form innan jag åkte och sedan har det bara flutit på, säger Antonia Göransson.

I höstas fick Antonia Göransson priset för bästa nykomling på fotbollsgalan och sen dess har hon plockats med i landslaget flera gånger om, bland annat spelade hon en hel del i Algarve Cup – där hon visade upp det spel som är typiskt för just henne...

– Jag visar hjärta för laget. Jag kämpar och springer mycket.

Vad kan du bli bättre på?

– Jag vet inte, jag ser ju inte mig själv på planen. Men det finns alltid saker som man kan förbättra.

Hon är en spelare som tar för sig på planen men en person som är ganska tillbakadragen vid sidan av och lite försiktig när hon snackar med media.

Göransson ser ibland tagen ut av stundens allvar när det handlar om landslaget. Delvis för att att det märks att hon verkligen känner att det är något av det häftigaste som finns att få dra på sig den svenska dressen.

– Det är en dröm att få spela med stjärnor som Sjögran och Lotta Schelin. Det har jag drömt om hela livet. Det är overkligt och stort, de spelarna vet precis hur och var de ska slå passningarna. Det är riktiga klasspelare, säger hon.

Hur är gruppen vid sidan av planen?

– Den är jättebra. Vi är som ett lag. De har tagit hand om mig och jag har kommit in i det bra, säger Antonia Göransson.

Så ser hon alltså på att hänga med de forna idolerna i landslaget. Men hur beskriver de andra henne?

När Radiosportens tog tillfället i akt att under Algarve Cup ställa frågorna i Fotbolls-Arenans patenterade enkät framkom det att en del har lite svårt för Göranssons musiksmak.

Hur det nu än är med musiken så är Antonia Göransson på väg att etablera sig riktigt ordentligt i det svenska landslaget.

Den kvicka yttermittfältaren som är så stark på att utmana sina motståndare en-mot-en är på god väg att tas med i förbundskapten Thomas Dennerbys VM-trupp.

– Jag hoppas först och främst att jag kommer med i truppen. Det är bara att kämpa på nu. Man kan aldrig ta något för givet, det gäller att hela tiden att göra sitt bästa i varje match, säger Antonia Göransson.

Susanna Andrén
susanna.andren@sr.se

Johnnie Lager
johnnie.lager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".