1 av 2
Foto: Adam Ihse / SCANPIX.
2 av 2
allsvenskan

Experten: Den spelaren borde ditt lag värva

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson har kollat igenom de allsvenska trupperna – och hittat spelarna som saknas.

AIK:
Ibrahim Koroma från Trelleborg

Kommentar. Gnagets mittfält ser ganska stabbigt ut i år – och vad kunde vara bättre än att få in en ännu en kille från Sierra Leone – det verkar vara ett vinnande koncept.

Djurgården:
Patrik Rosengren från Mjällby

Kommentar. Bland alla dessa finländare och Hail Mary-satsningar på egna juniorer skulle man behöva en riktigt bra mittback – aldrig spektakulär man alltid lysande. Bagarn skulle ge värdefull stabilitet.

Elfsborg:
Rasmus Jönsson från Helsingborg

Kommentar. Har du någon kollat igenom Elfsborgs trupp? Det är ju otroligt vilket spelarmaterial de har. Alla typer finns! Men okej då, skulle man hämta dit Rasmus Jönsson skulle finsnickeriet på mittfältet vara komplett. Elfsborg skulle fortsätta spela trevlig fotboll och hoppas på att det blir fler poäng nästa säsong.

Gais:
Wilton Figueiredo från MFF

Kommentar: Någonstans i den här genomgången måste jag ha med en återvändare. Och tänk en Wilton-comeback i grönsvart, om så bara fram till augusti. Tänk det samarbetet med Wanderson! Gais hade vunnit SM-guld. 

Gefle:
Pär Ericsson från IFK Göteborg

Kommentar. Egentligen ska de ju hitta någon forwardstalang i lägre divisioner... Men på temat strandad talang som gör dundersuccé på Strandvallen – vad sägs om Pär Ericsson från IFK Göteborg?

IFK Göteborg:
Ricardinho från MFF

Kommentar. Skulle höja lagets antal kortpassningar med ca 400 procent. Och chocka Ullevi-publiken med att ALLTID försöka spela sig ur situationer i stället för att tjonga upp bollen mot Tobias Hysén.

Halmstad:
Bobbie Friberg da Cruz från Norrköping

Kommentar. HBK har av någon anledning en lång tradition av att år efter år satsa på mittbackar av modell nickstarka men otroligt långsamma. Bobbie Friberg da Cruz skulle jogga förbi sina kollegor på sprinttesterna.

Jag vet inte hur det är med Friberg da Cruz språkkunskaper – men kan han spanska (vilket ju namnet antyder) är det ett stort plus.

Helsingborg:
Joel Riddez från Djurgården

Kommentar. Inte för att HIF har några som helst problem vad gäller spelet ute på vänsterbacken... Men skulle kanske truppen må bra av en glädjespridare Joel Riddez i stället för surkarten Erik Edman.

Häcken:
Etrit Berisha från Kalmar

Kommentar. Inget ont om Christoffer Källqvist, det är en bra allsvensk målvakt. Men tänk om Häcken skulle få in en högklassig keeper som på egen hand kunde vinna dem matcher... Då skulle man vara ett lag för topp 5.

Malmö FF:
Simon Thern från Helsingborg

Kommentar: Hur kan en av Sveriges största talanger, liten, kvick teknisk mittfältare, dessutom son till en av klubbens legender inte spela i MFF, laget som verkligen vågar satsa på just sådana spelartyper?

Mjällby:
Erik Wahlstedt från Helsingborg 

Kommentar: Mjällbys ytterbackar är inte lagets bästa lagdel. Jag tror att Erik Wahlstedt, en spelare som likt många andra i Mjällby setts som "slut", på Listerlandet skulle ha några bra säsonger kvar i kroppen.

Kalmar:
Kaspar Hämäläinen från Djurgården

Kommentar: Nanne Bergstrand hävdar att han helst av allt skulle vilja ha Alejandro Bedoya från Örebro. Men jag menar att Hämäläinen skulle vara ett ännu bättre val. Den tvåvägsspelare som saknas på Kamlmars mittfält idag.

Norrköping:
Andreas Haddad från Örebro

Kommentar. Det skulle verkligen behövas en stor, elak forwardstyp bland alla små och kvicka anfallare i truppen.

Syrianska:
Andreas Augustsson från Elfsborg

Kommentar. Utan Haris Skenderovic i försvaret saknas en mittback med attityd. Som spelar tufft på gränanen till fult, retar upp motståndarna och går över lik för att vinna. Dessutom kan ju Augustsson nicka – vilket i dagsläget skulle tillföra en hel del i Syrianskas mittförsvar.

Trelleborg:
Wanderson från Gais

Kommentar. Den enda spelaren i allsvenskan som kan rädda ett sopgäng på väg till Superettan och göra dem till stabilt mittenlag.

Örebro SK:
Emil Salomonsson från Halmstad

Kommentar. Med Örebros spelsätt är det viktigt med offensiva, passningssäkra och  löpstarka ytterbackar. På vänstersidan har man Samuel Wowoah och det duger – men jag tror att Sixten Boström önskar förstärkning på högersidan.

Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".