1 av 2
Foto: AP Photo/Manu Fernandez/Scanpix
2 av 2
spanien

El Clásico-duellen: "Jag tror på två olika vinnare"

Joachim Björklund inför cupfinalen mellan Barcelona och Real Madrid
5:18 min

I kväll spansk cupfinal och experten Joachim Björklund tror att Real Madrid har en bra chans att störa "omöjliga" Barcelona.

– Jag tror på två olika vinnare. Det ena laget kommer vinna cupen och det andra kommer gå vidare i Champions league, säger Spanienexpert Joachim Björklund till Radiosporten inför kvällens cupfinal mellan Barcelona och Real Madrid.

Han tror att kvällens match förstås kommer bli oerhört het.

– För Real var det länge sedan nu man vunnit spanska cupen (1993).

Mötet mellan Barcelona och Real Madrid är just nu det största inom världsfotbollen. Duellerna är hur många som helst, Mourinho mot Guardiola, Ronaldo mot Messi, Casillas mot Valdez, Xavi och Iniesta mot Khedira, Pepe och Xabi Alonso och så vidare.

I lördagens första möte i El-clasico-fyrkampen ställde de upp med sina starkaste lag.

– Det var lite överraskande och nu kommer inte minst Real fortsätta att ställa upp med sitt bästa lag, säger Joachim Björklund.

Något man också kan räkna med, är fortsatt tufft spel. På de två ligamatcherna lagen emellan den här säsongen har det visats 20 gula kort och två utvisningar.

– Ja det är mycket prestige och lite ospanskt tufft spel i just de här mötena, men det beror också på att domarna i Spanien älskar att vifta med kort.

Hur går snacket i de spanska tidningarna? Vi läser här att Barcelonastjärna Xavi sagt att Real inte har en chans att höja sig.

– Och läser man Madridtidningarna står det att Real gjorde en bra match och är på rätt väg. Det handlar om rävspel, man vill få ett psykologiskt övertag, säger Joahim Björklund och fortsätter.

– Xavi har nog rätt att Barcelona kommer spela den bästa fotbollen. Men kommer det något taktiskt genidrag då är det Mourinho som hittar på det och inte Guardiola, säger Joachim Björklund.

Nu har Mourinho också sett till att sätta rejäl press på domarna inför de kommande matcherna. Hans enda kommentar efter lördagens match var att: "Det är väldigt tråkigt att när jag möter Barcelona får vi aldrig får chansen att spela 11 mot 11 utan domarna ser alltid till att vi får en utvisad".

– Nu fick han vatten på sin kvarn. Redan innan lördagens match klagade han på detta och nu fick de en utvisad igen. Men utvisningen den här gången var ganska solklar tycker jag, säger Jochim Björklund.

Robert Tennisberg
Richard Henriksson
Martin Hedberg
fotboll@sr.se

Tidigare möten:

El Clásico-statistik

2010/2011
Real Madrid - Barcelona 1-1
Barcelona - Real Madrid 5-0

2009/10:
Barcelona - Real Madrid 1-0
Real Madrid - Barcelona 0-2

2008/09:
Barcelona - Real Madrid 2-0
Real Madrid - Barcelona 2-6

2007/08:
Barcelona - Real Madrid 0-1*
Real Madrid - Barcelona 4-1

2006/07:
Real Madrid - Barcelona 2-0
Barcelona - Real Madrid 3-3

* Senaste Real-segern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".