Foto: Lynne Cameron/AP
fotboll

Rivaliteten mellan klubbarna bakom bombhotet

Polisen: "Kunde ha orsakat allvarlig kroppskada"
1:48 min

En brevbomb har skickats till Celtics tränare Neil Lennon, samt till två framträdande Celticsupportrar. Det berättade den skottska polisen i dag.

Överkonstapel John Mitchell vid Glasgowpolisen sa på en presskonferens i dag att paketens innehåll kunde ha orsakat allvarlig kroppsskada. Han betecknade de som hade skickat paketen som fega och hänsynslösa.

Ingen av brevbomberna kom fram till adressaterna eftersom bland annat personal vid posten tyckte att det var nåt skumt med paketen.

Polisen tror inte att någon terrorgrupp är inblandad utan att det här hänger ihop med rivaliteten mellan klubbarnas supportrar. Och det är en rivalitet som har sina rötter långt tillbaka i tiden.

Hungersnöden på Irland på 1800-talet gjorde att många irländare emigrerade till Skottland, och de tog med sig motsättningarna mellan katoliker och protestanter.

Celtic blev hemvisst för irländska katoliker medan protestanterna slöt sig till Rangers. Och så har det förblivit. För en tid sen blev Rangers bötfällt av Uefa efter att lagets supportrar under ett derby hade sjungit en sång riktad till Celtics supportrar med irländska rötter.

I sången sjunger de bland annat: "Varför åker ni inte tillbaka hem till Irland – svälten är ju över".

På påskdagen är det derbydags igen och som vanligt är skotska Premier league en uppgörelse mellan de båda Glasgowslagen. När de möttes i skotska cupen tidigare i våras så kunde inte ens tränarna hålla sig lugna.  Celtictränaren Neil Lennon rök ihop med Rangers biträdande tränare Ally McCoist efter slutsignalen.

Johan Prane, London
fotboll@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".