1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
2 av 2
allsvenskan

Sager vill utöka övervakningen

Fotbollförbundets Gerhard Sager: "Kanske måste vi införa visitation med hundar"
2:09 min

Mer heltäckande och skarpare kameraövervakning på allsvenska fotbollsarenorna kan bli konsekvenserna av det som hände i Södertälje.

Det säger ordföranden i förbundets tävlingskommitté, Gerhard Sager till Radiosporten.

Han tycker att situationen efter händelsen i Södertälje nu har blivit så allvarlig att han vill se krav på att varje allsvensk fotbollsarena utrustas med kameraövervakning som täcker hela arenan som snabbt kan identifiera våldsverkare när det händer något.

– Jag ser framför mig att det på alla arenorna finns kontrollrum av den typen som finns på alla stora arenor i Europa, med kamerautrustning och monitorer så att man kan zooma in varje enskild åskådare på tiondelen av sekund om det skulle hända något, säger Gerhard Sager.

För att spela i fotbollsallsvenskan eller superettan krävs att varje klubb klarar av att få elitlicens. Och ett sånt här kontrollrum skulle enligt Sager kunna bli en del av elitlicensen. Det vill säga att det krävs ett sådant rum på arenan för att en klubb ska få tillåtelse att spela i allsvenskan.

– Ja, man kanske måste överväga det.

Vad skulle det göra?

– Att man kan identifiera varje enskild person, man ser väldigt tydligt vem det är. Det kan man i viss mån redan på vissa håll, men inte överallt.

Gerhard Sagers utspel kommer som en direkt effekt av händelserna i Södertälje där en assisterande domare höll på att träffas av en smällaren under matchen mot AIK under annandag påsk och tvingades uppsöka läkarvård.

Och han tycker inte att det finns något integritetsproblem med att utöka övervakningen av publiken i allsvenskan.

– Redan nu så visiterar vi ju varje åskådare och genomför viss övervakning och jag ser inget integritetsproblem med att utöka övervakningen för att på ett tydligare sätt kunna se vad varje åskådare håller på med på arenan.

Han säger också att förbundet kommer fortsätta trycka på hos klubbarna för att exempelvis visitation av åskådarna ska hålla hög kvalitet vid framtidens högriskmatcher, eller Klass-3 matcher som de kallas nuförtiden.

– Vi kan inte ändra bestämmelserna mitt under säsongen, men klubbarna måste ta till sig vad som hände i Södertälje. Man måste se till att visitationen fungerar, kanske måste vi allvarligt fundera på att införa visitation med hundar och metallbågar för att kunna plocka av farliga saker som åskådare försöker smuggla in.Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".