1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
2 av 2
allsvenskan

Bollkalle viktig faktor efter skandalmatchen

Disciplinnämndens Kenneth Thallinger om läget
0:49 min

En skadad bollkalle kan bli avgörande när skuld och straffrågan kring händelserna under matchen mellan Syrianska och AIK ska bestämmas.

Nya rörliga bilder som tidningen Aftonbladet kommit över visar nämligen att det skulle kunna bli svårt att avgöra skuldfrågan gällande den smällare som skadade den assisterande domaren.

Om den smällaren kastades t ex in utifrån arenan kommer ingen av föreningarna att kunnas skuldbeläggas i just den händelsen.

Men en av bollkallarna brännskadades också i samband med att ytterligare fyrverkipjäser slängdes in och en bollkalle är också att betrakta som en matchfunktionär, säger Kenneth Thallinger, ordförande i förbundets diciplinnämnd.

– Det måste vi anse att han är. Han fungerar som funktionär under matchen.

Den klubb som kan anses vara ansvarig för att bollkallen skadades riskerar att dömas som förlorare i matchen och även poängavdrag.

På tisdagen slog också Kenneth Thallinger fast att omspel inte kan komma i fråga mellan Syrianska - AIK. Men när han får höra att det nu finns bilder som eventuellt visar att det knallskott som skadade domaren kom utifrån arenan säger han att omspel rent teoretiskt kan bli möjligt, men att det är ytterst osannolikt.

- Rent teoretisk finns det möjligt till omspel, men då måste man resonera väldigt teoretiskt. Då måste man komma fram till att det var ett felaktigt beslut av domaren att bryta matchen, säger Kenneth Thallinger.

Om mot förmodan omspel blir aktuellt tillåter reglerna bara att matchen spelas om i sin helhet, inte från den tidpunkt den bröts. Men då måste enligt reglerna "särskilda skäl" föreligga. Om "särskilda skäl" bedöms finnas kan det också bli aktuellt att matchresultatet blir det som var när matchen avbröts.

Det är dock inte trolig att "särskilda skäl" finns i fallet Syrianska-AIK eftersom inte bara en assisterande domare skadades, utan också en bollkalle. "Särskilda skäl" skulle t ex kunna vara att det inte går att utröna någon skuldfråga överhuvudtaget.

- Pyrotekniken måste ju ha kommit någonstans ifrån, det finns ju bilder på att det regnar in pyroteknik av olika slag, säger Kenneth Thallinger.

Dessutom måste diciplinnämnden alltså isåfall konstatera att det var fel av domaren och matchdelegaten att inte låta matchen återupptas, dvs att bedömningen att säkerhetsläget inte var så allvarligt att matchen inte kunde genomföras var felaktig.

I fotbollförbundets regler står att domaren har rätt att bryta en match om ordningsstörning föreligger. Det kan handla om brukande av pyroteknik, inkastande av föremål eller förekomst av kränkande företeelser. Om spelet inte återupptas inom 20 minuter så ska matchen inte fullföljas. Undantag från 20-minutersregeln kan dock görars.

Det lag som ansvarar för de supportrar som kan anses vara ansvariga för att matchen inte kan fullföljas döms då som förlorare med 3-0, det andra laget döms som segrare med samma siffror. Om båda lagen anses vara skyldiga till att matchen bryts förlorar båda lagen matchen med 0-3. Extra poängavdrag, upp till 6 poäng, kan bara tilldömas om en matchfunktionär av någon sort skadats i sammanhanget.


Daniel Alling
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".