Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
Allsvenskan

"Personerna tillhör inte våra supportergrupper"

Polisen: "Det kan bli tillträdesförbud på arenan"
1:04 min

Polisen har identifierat fyra personer som misstänks vara inblandade i läktarbranden i samband med Göteborgsderbyt på måndagskvällen.

Nu ska en åklagare fatta beslut om ett eventuellt åtal.

– Det vanligaste är väl att det kan bli någon form av böter. Sen kan det bli tal om tillträdesförbud på arenan, säger Thomas Fuchsborg på Göteborgspolisen till Radiosporten.

Det är förbjudet att tända bengaliska eldar på allsvenska fotbollsarenor, men i debatten hörs allt tydligare röster som säger att bengaler ska släppas fritt.

Svenska fotbollförbundets åsikt i frågan står dock fast.

– Det här inget som vi ska hai svensk fotboll. På en sluten plats som en fotbollsarena ska man inte tända eldar. Det sker ingen annanstans i samhället, framför allt inte där det finns mycket folk samladem, säger Gerhard Sager, ordförande i fotbollsförbundets tävlingskommitté.

Gais ordförande Christer Wallin är väldigt besviken på de personer som tände bengaler i Göteborgsderbyt i måndags kväll.

– Vi ser ju allvarligt på det, samtidigt ska man säga att när supporterpolisen gjorde sin sammanställning på natten så var det ett av de lugnare derbyn som spelats de senaste åren.

– Vi kommer att göra en skrivelse med tränare, spelare och styrelsen. När det gäller de personer som gjorde detta så är de identifierade och de tillhör inte våra supoprtergrupper.

Vad menar du med det?

De är inte med i Gårdakvarnen eller tifogrupperna som gjorde sitt tifo i går (måndag).

Vad har Gais för hållning när det gäller bengaliska eldar?

– Det är ju inte tillåtet och det är den hållningen vi har. Vi har haft problem tidigare men i år har vi inte haft några problem före den här matchen?

Kunde Gais ha gjort något annorlunda?

– Det är svårt att göra mycket mer än det vi gör. Jag vet inte vad det går att göra med. Vi lägger otrolig mycket resurser, tid, pengar och kraft på att ta det här på allvar.

Hur upplevde du det?

– Jag kände en enorm besvikelse. Det fanns ju alla förutsättningar med vädret, en utsåld arena och årets match för en fantastisk fest så... Förbannad är väl inte rätt ord, utan man blir väl bara jävligt ledsen helt enkelt.

Linn Nenzén
linn.nenzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".