1 av 2
Foto: Jose Jordan/AP/Scanpix.
2 av 2
spanska ligan

Barcelona säkrade ligatiteln: "Världens bästa lag någonsin"

Richard Henriksson hyllar Barcelona och Messi
3:01 min

Barcelona blev ikväll spanska ligamästare sedan spelat oavgjort, 1-1, mot Levante. Radiosportens expert Richard Henriksson hyllar laget.

Nu är det helt klart. Barcelona är spanska ligamästare efter att man tagit en poäng mot Levante på onsdagskvällen. Man är också sedan tidigare klara för final i Champions league.

– Det är ett av världens bästa lag just nu. Kanske till och med historiskt sett ett av världens bästa klubblag genom alla tider. Sättet Barcelona vinner ännu en ligatitel på är inte annat än imponerande, säger Radiosportens expert Richard Henriksson.

Han köper inte pratet om att den spanska ligan är ojämn och att Barcelona och Real Madrid är överlägsna.

– Barcelona vinner nästan alltid hela tiden. Även de matcherna man bara ska gå ut och vinna och det vet alla att det är inte det enklaste för något lag.

Säg något om deras spel?

– De har ett unikt spel, Det är lätt att man glömmer bort det. De är bara de som klarar av att spela på det viset man gör. Man har en taktik som går ut på att man ska ha bollen så mycket som möjligt, så fort man förlorar den lägger man all kraft på att vinna den tillbaka, säger Richard Henriksson.

– Det man är så bra på är att hålla bollen väldigt länge, flytta på den mellan olika spelare och lagdelar och få motståndarna att röra på sig och tappa positioner. Sedan har man de där spelgenierna, till exempel Iniesta och Xavi, som direkt ser när luckor uppstår och är snabba på att spela in bollen. Det är ofta så man gör sina mål.

Är det någon särskild spelare du vill lyfta fram?

– Messi, världens bästa fotbollsspelare. Han har varit bra väldigt länge men mer än någonsin den här säsongen har han klivit fram och varit lagets absoluta nyckelspelare. De få gånger det inte riktigt har fungerat för Barcelona är det han som klivit fram. Han har gjort fler mål den här säsongen också. Han har tagit sitt spel till en helt annan nivå.

Vad är det som gör honom så unik?

– Han har framförallt en teknik som fotbollsvärlden inte någonsin har sett tidigare. Det har aldrig funnits en spelare som har klarat av så svåra tekniska nummer i så hög fart och samtidigt med så många spelare runt sig, säger Richard Henriksson.

Kan man vara säker på att de vinner Champions league också?

– Helt säker kan man förstås inte vara. Manchester United är ett lag som skulle kunna skaka Barcelona, särskilt i en match. Men jag tillhör dom som håller Barcelona som favoriter, säger Richard Henriksson.

Kenneth Range
kenneth.range@sr.se

Johnnie Lager
johnnie.lager@sr.se

Fakta: Spanska ligamästare sedan 2000

2011: Barcelona
2010: Barcelona
2009: Barcelona
2008: Real Madrid
2007: Real Madrid
2006: Barcelona
2005: Barcelona
2004: Valencia
2003: Real Madrid
2002: Valencia
2001: Real Madrid
2000: La Coruna

(Källa: TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".