Skandalmatchen: Syrianska-AIK

Domen: Syrianska vinner med 3-0

4:07 min

AIK döms till förlust med 0-3 och dryga böter. Det är disciplinnämndens beslut efter skandalmatchen mellan Syrianska och AIK där en assisterande domare skadades.

Disciplinnämnden har beslutat att fastställa resultatet i matchen Syrianska–AIK till 3–0. AIK får även böta 150 000 kronor. Beslutet kan överklagas till SvFF:s Besvärsnämnd.

Disciplinnänmndens ordförande Khennet Tallinger säger att det fanns flera frågor att lösa.

– För det första är det det knallskott mot den assisterande domaren där han skadades. Det går inte att utav utredningsmaterialet att klarställa var ifrån det knallskottet kastades, varken från AIK eller Syrianska. Av den anledningen kan ingen av klubbarna åläggas ansvar för just den delen, säger Tallinger.

– Sedan är det brännskadan på bollkallen som påstås och där har Syrianska inte visat någon som helst dokumentation av att en skada ska ha uppkommit. Och då kan vi inte säga att en funktionär har skadats och därigenom faller den delen också.

Disciplinnämnden gick igenom 18 filmsekvenser och ett omfattande skriftligt material. Tallinger om varför matchen fick brytas och varför AIK straffades:

– Av det filmmaterial vi har och allt övrigt utredningsmaterial så kan vi konstatera att de teknikpjäser som gjorde att matchen fick avbrytas kastades från AIK:s läktare mot Syrianskas läktare. Det är ett hänsynslöst sätt att kasta pyroteknik rakt in i folksamlingar och det utgör en fara för personskada. Där igenom anser vi att det var AIK:s skuld och ansvar att matchen fick brytas, och därför tilldelas Syrianskas segern med 3-0.

Det fanns en möjlighet för disciplinnämnden att straffa båda lagen med förlust.

– Eftersom vi inte kan konstatera att Syrianska vare sig brutit mot sitt arrangörsskap eller har förorsakat den omständigheten att matchen avbröts så kan det inte komma i fråga.

Det var den 25 april som matchen mellan Syrianska och AIK i Södertälje avbröts efter det att en assisterande domare skadats av ett knallskott.

Enligt Länstidningen vill även Arbetsmiljöverket utreda händelsen som en arbetsplatsolycka och har begärt in utredningarna från Svenska fotbollförbundet, Syrianska och AIK.

Utredningarna ska bland annat visa vem som har arbetsmiljöansvaret för tjänstgörande domare.

Läs också:

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Paul Zyra
paul.zyra@sr.se

Fråga