Seger till Syrianska - böter till AIK

Slutresultatet är här. Syrianska tar sin första seger i allsvenskan genom att tilldömas 3-0 mot AIK.

Ett AIK som dessutom får böta 150 000 kronor.

Jag är lika lite expert på förbundets bestämmelser som jag är expert på att se varifrån smällare kastats.

Men det som tydligt går att avläsa ur domen är att disciplinnämnden inte lyckats fastställa vem som bär ansvaret för den smällare som skadade den assisterande domaren.

I stället ses AIK som ansvariga (vilket man ju solklart var) för oordningen på arenan. Det kastades som bekant bland annat smällare över från AIK:s läktare mot Syrianskas sittplatsdito.

Det disciplinnämnden nu slår fast är alltså att matchen delvis avbröts på grund av smällaren mot domaren, och dels för "övrigt stök".

Klockan tre ska AIK hålla presskonferens och jag räknar med att klubben kommer att överklaga domen. Och lär i så fall trycka på att matchen nog avbröts mest för att en matchfunktionär (domaren) blev skadad.

Nu får alltså AIK förlusten på grund av annan idioti från läktarhåll. Som var precis lika illa - men hade matchen verkligen brutits om inte domaren skadats?

Det kan man bara spekulera i och det lär det göras.

Och den här soppan lär koka vidare ett tag till. Jag hoppas att denna inte så lustiga fars betyder att lagstiftarna inser att det måste till en ändring som ser till att de som är skyldiga straffas.

Det vill säga de som bryter mot lagen. Inte de klubbar som idioterna råkar heja på.

(12 maj)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se