skandalmatchen: syrianska-aik

AIK: "Disciplinnämnden har fel"

1:50 min

Solnaklubben delar inte disciplinnämndens uppfattning och vill att matchen mot Syrianska ska spelas om. Därför överklagar man domen.

En timme efter att disciplinnämndens dom offentliggjordes höll AIK presskonferens och meddelade att man kommer att överklaga domen.

– AIK delar disciplinnämndens uppfattning att det inte går att styrka varifrån knallskottet som kastades mot den assisterande domaren kommer i från, säger AIK:s ordförande Johan Strömberg och tillägger:

– Däremot delar vi inte uppfattningen att samtliga inkastade knallskott kommer från den södra läktaren (där AIK-supportrarna befann sig).

– Därför väljer AIK att överklaga både bötesstraffet och matchresultatet, säger Strömberg.

Varför överklagar ni?

– Vi anser att det beslut som disciplinnämnden kommer fram till, att Syrianska vinner matchen med 3-0, är felaktigt. Jag anser inte att man enbart kan lasta AIK:s klack för kastandet.

– Även Syrianskas klack stod för en stor del av kastandet.

AIK anser att det fanns stora brister i arrangörsskapet, och därför ska Syrianska lastas.

– Det är ju arrangörsklubben som har ansvaret för arenan och arenans säkerhet. AIK anser att det fanns stora brister i arrangemanget och det ska Syrianska lastas för, säger Strömberg.

Är du överraskad över disciplinnämndens beslut?

– Till viss del, ja. Man ser inte de saker som vi har pekat på som kommer från Syrianskas läktare. Man ser kaströrelser och avfyrandet av knallskott från den västra läktaren och det ser inte disciplinnämnden.

Vad hade varit en rimligt beslut från disciplinnämnden som du ser det?

– Böter och omspel. Därför att det inte går att lasta den ena klubben framför den andra när matchen avbryts på grund av det här knallskottet.

– Hade inte domaren skadats så hade inte matchen kunnat återupptas.

Kan man inte se detta som en seger för supportrarna eftersom ett omspel skulle innebära 0-0 och spel elva mot elva (Syrianska ledde med 1-0 och AIK hade en man utvisad när matchen avbröts)?

– Det finns ju inga möjligheter att återuppta spelet från den matchminut man var i. Den möjligheten finns inte enligt regelsystemet.

Men du anser ändå att det hade varit mer rättvist (med omspel)?

– Ja, det återstod rätt lång tid av matchen och AIK hade haft möjlighet att vända den.

Linn Nenzén
linn.nenzen@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se