skandalmatchen: aik-syrianska

Lösning: "Jobba med språket"

8:04 min

AIK:s säkerhets Henrik Koch ångrar att AIK litade på Syrianska som matcharrangör och säger att det är viktigt att jobba med språket på arenorna.

Hur ser du på AIK:s säkerhetsarbete på matchen i Södertälje?

– AIK hade inte säkerhetsarbete där nere, det var en överneskommelse med Syrianska att de skulle sköta säkerheten där nere, säger AIK:s säkerhetschef Henrik Koch.

Men finns det inte alltid en dialog med motståndarlag och med förbund och polis?

– Jo det finns det, vi hade tre fyra olika möten innan matchen började. Men vår överenskommelse var att Syrianska som arrangör skulle stå för säkerhetsarbetet.

Är det någonting du ångrar idag?

– Självklart, med facit i hand, hade jag fått veta att det var bristfälliga saker som inträffade. Så, ja det gör jag.

Är det någonting ni från AIK:s sida ni känner att ni ha lärt er från den här matchen?

– Det vi kunde ha lärt oss är väl egentligen att granska arrangörer jättenoga innan, vad har de för erfarenhet för så här stora matcher? Hur ser arenan ut? Hur många supportrar kan de verkligen släppa in? Även om förbundet gör arenabesiktningar, så verkar det inte hjälpa.

Hur ser du på utvecklingen på säkerheten på arenorna, och stämningen?

– Generellt så har stämningen blivit råare överallt.

Vad kan man göra för att stävja det?

– Jag har ingen bra patentlösning på det just nu. Men jag vet ju att det finns klubbar, vi gör det också, som jobbar med språkbruket. Hur man ska komma tillrätta med det, börjar man med språket kan man komma tillrätta med det andra. Är språket tufft och arrogant över hela arenan så är det vissa som höjer sin ribba.

Vad är det svåraste i ditt arbete som säkerhetschef för AIK?

– Det är väl egentligen bortamatcherna, när det kommer till arrangörer som inte har vana vid vårt dagliga matchande, säger Henrik Koch.

För att höra hela intervjun, klicka på ljudet ovanför artikeln.

Linn Nenzén
linn.nenzen@sr.se