Damlandslaget

"Nu är det större risk för skador"

3:27 min

Mats Börjesson har haft en hektiskt tid på jobbet. Sju landslagsspelare har skadats på kort tid och den enda förklaringen han kommer på är tufft matchande inför VM-uppehållet.

Ikväll spelar Sveriges damlandslag i fotboll den sista landskampen innan VM-truppen ska tas ut den 30 maj. Man gör det med sju spelare på skadelistan, och enligt landslagsläkaren Mats Börjesson finns det ingen gemensam nämnare. Men han har en teori varför så många skadats nu.

- Skadefrekvensen ökar under säsong och ju mer allvarliga matcherna är och hur hög nivå det är, så seriematcher är hög risk. Och nu är det lite tätare program inför ett VM-uppehåll och då är det fler matcher och större risk för skador, säger han till Radiosporten.

Kan du se att man kunde ha förebyggt det här på något sätt?

- Nej, det tror jag inte utan vi måste spela matcher för det är ju det det går ut på och nu ligger de lite tätare och fler inför mästerskap. Och på mästerskap när nivån ökar ännu mer då ökar skaderisken ännu mer.

Stina Segerström missar VM men Sara Larsson, Sofia Lundgren, Nilla Fischer, Lina Nilsson, Josefin Öqvist och Lisa Dahlkvist har alla skador väntas läka före mästerskapet.

- Ingen av de skadorna som vi har nu känns allvarliga och något hot inför VM. Det är sådana här skador som man får under matcher och under hela säsongen egentligen. Nu har det blivit några extra här men vi tror inte att det har någon betydelse på lång sikt, säger Börjesson.

- Ingen av de här skadorna tror vi kommer att upprepas heller.

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se