Damlandslaget

"Det kommer bli kluriga dagar"

5:18 min

Förbundskapten Thomas Dennerby har en hel del att fundera över innan VM-truppen tas ut den 30 maj. Sex spelare på skadelistan och en 0-2-förlust mot England gör det inte lätt.

I söndags vann Sverige en inofficiell landskamp mot England med 1-0. På tisdagen var det dags för ett nytt möte nu i Oxford och denna gång var det England som var starkast och vann med 2-0.

Sverige inledde bäst och borde tagit ledningen i den första kvarten. Balnd annat hade rutinerade Therese Sjögran ett skott i stolpen. Men ju längre matchen led desto mer kom hemmalaget in i matchen.

Sverige skapade en rad farliga målchanser men det sista saknades och är något förbundskapten Thomas Dennerby kommer att låta sitt lag jobba ännu hårdare med.

- Vi måste bli mer exakta när vi ska göra målen, fortfarande har vi lite att jobba med, säger Dennerby.

I inledningen av andra halvlek fick England en hörna som i efterspelet kom ut till Rachel Yankey. Hennes inlägg möttes av en i målområdet fristående Jill Scott som enkelt kunde nicka in 1-0.

Målet borde ha blivit en väckarklocka för det svenska laget, men i stället var det England som dominerade ännu mer och Sveriges målvakt Hedvig Lindahl fick göra ett par bra räddningar.

Men i den 71:a minuten kunde inte ens Lindahl stå i vägen när Karen Carney slog in en straff efter att hon själv fallit efter en närkamp med Charlotte Rohlin och Therese Sjögran.

- Hörnan vid första målet tycker vi är feldömd. Och så får de dessutom straff en stund senare som i svenska ögon känns den väldigt väldigt billig. Självklart borde vi ändå ha agerat vid hörnan och kan inte stå och titta som vi gör, och så måste ta oss samman och inte tappa matchen. Där kan man kräva lite mer, säger Dennerby.

Närmast en reducering var Sofia Jakobsson vars mål dock dömdes bort på grund av offside. Yttermittfältsstjärnan Kosovare Asllani fick börja på bänken och fick inte någon speltid alls, i stället gjorde Lotta Schelin ett bra jobb på högerkanten. Det startande forwardsparet Jessica Landström och Linda Forsberg hade svårt att hitta varandra.

Det svenska laget har en del att jobba på inför VM-premiären mot Colombia den 28 juni. Men framför allt måste Thomas Dennerby få klara besked om statusen på de i nuläget sex skadade spelarna.

- Det är klart att vi vill vänta och se för spelare som vi har trott på, och är hemma med skador, är självklart kvar i våra tankar och de måste få en ärlig chans att bli friska och visa upp sig. Men det är flera här som har gjort det bra, det kommer att bli kluriga dagar inför den 30, säger Dennerby.

När VM väl har börjat får ingen av de 21 spelarna bytas ut så därför krävs det så hela spelare som möjligt.

- Vi kanske vågar chansa i något enstaka fall men efter 24 timmar före första matchen är det kört, då lever man med den trupp man har. Och har man sedan lite otur att får en eller två skadade spelare till, om redan har två halvdana från början, är man nere på 14 utespelare ganska snabbt och det är alldeles för lite om man ska spela en lång turnering, säger Dennerby.

- Vi måste försäkra oss om att spelarna är helt friska  när vi ska ta ut truppen.

England - Sverige 2-0
Kassam stadium, Oxford, kl. 20:45

2:a halvlek
Matchen slut!

82: Johanna Almgren ersätter Therese Sjögran.

80: England är mycket bättre än Sverige i den andra halvleken och för spelet.

75: Caroline Seger får ont i foten efter en närkamp och blir liggande, men kan fortsätta efter omplåstring av läkarteamet.

71: Mål!! England ökar på till 2-0 på straff genom Karen Carney. Straffskyttet föll efter en närkamp med Charlotte Rohlin och Therese Sjögran och domaren blåste straff.

66: Elin Ekblom-Bak ersätter Marie Hammarström.

62: Sofia Jakobsson ersätter Linda Forsberg.

60: England har dominerat spelet den första kvarten i den andra halvleken.

48: Mål!! England tar ledningen med 1-0 efter att Jill Scott nickat in en ett inlägg från Rachel Yankei efter en hörna. Scott fick stå omarkerad i målområdet och nicka in bollen.

46: Andra halvlek har precis börjat.

48: Mål!! England tar ledningen med 1-0 efter att Jill Scott nickat in en ett inlägg från Rachel Yankei efter en hörna. Scott fick stå omarkerad i målområdet och nicka in bollen.

1:a halvlek
45: Resultatet i paus är 0-0. Strax före paus hade Annica Svensson ett skott över, men förövrigt har det varit en chansfattig första halvlek. Samarbetet mellan Sveriges anfallsspelare Jessica Landsström och Linda Forsberg fungerar inte. Yttermittfältaren Lotta Schelin har flyttats upp på topp och Landström har flyttats ned på mitten.

40: I slutet av den första halvleken är ställningen fortfarande 0-0.

23: Sverige inledde matchen bäst med ett skott i stolpen av Therese Sjögran som den bästa chansen. De senaste fem minuterna har dock England tagit över spelet. Det mesta och bästa spelet från svensk synvinkel har kommit från högerkanten där Lotta Schelin för dagen spelar på mittfältet.

15: Ställningen efter den första kvarten är 0-0.

Sveriges laguppställning:
1. Hedvig Lindahl, målvakt
2. Charlotte Rohlin 3. Linda Sembrant 4. Annica Svensson 6. Sara Thunebro
8. Lotta Schelin 18. Marie Hammarström 5. Caroline Seger, lagkapten 15. Therese Sjögran
16. Linda Forsberg 9. Jessica Landström

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Johan Wallberg
johan.wallberg@sr.se