Europa league

Söderström: "De har enorm rutin"

4:00 min

Portugalexperten Fredrik Söderström menar att Portos vinnarmentalitet kommer att bli avgörande i Europa league-finalen mot Braga.

Det är ett helportugisiskt möte som stundar på Aviva Stadium i Dublin då Porto och Braga gör upp om Europa league-pokalen under onsdagskvällen. Geografiskt sett är det endast fem mil mellan de två klubbarna vilket ger en viss speciell derbykaraktär åt finalen.

Den före detta Hammarbyspelaren Fredrik Söderström spelade under åren 2001-2004 i den portugisiska storklubben Porto och var även utlånad till Braga under säsongen 2003/04. 

Han menar defensivt starka Braga inte ska underskattas och att allt kan hända i en enskild finalmatch.

– I det långa loppet är självklart FC Porto starkast men i och med att det är en match så kan i stort sett vad som helst hända, säger Söderström till Radiosporten.

– Man ska också veta att Braga tämligen enkelt slog ut Sevilla vilket är ett väldigt respekterat lag i La Liga plus att de även slog ut Liverpool.

Vad talar för Braga?

– Braga har jämfört med Porto gjort väldigt lite mål, men det som först och främst gäller är att vara stark försvarsmässigt och det har Braga varit konsekvent under hela färden mot final. 

– Är de stabila defensivt kan det räcka med ett mål om de håller nollan.

Enligt Söderström är det ändå inget snack om att Porto, med den nye stjärntränaren André Villas-Boas och den glödhete anfallaren Radamel Falcao i spetsen, är favoriter i finalen.

– Jag lägger min slant på FC Porto tack vare att de har enorm rutin. Det är normalt för dem att vara i en sådan här final. Det handlar mycket om att vara van att vara i en final och vara bekväm med det.

– Att tycka att det är roligt och inte bli uppstressad. Det är vinnarkulturen de har i sig och vanan att spela stora matcher som kommer att bli avgörande.

Ted Stöffling
ted.stoffling@sr.se

Andreas Lindman
andreas.lindman@sr.se

Fråga