Foto: Trond Reidar Teigen/Scanpix
norsk fotboll

Norrmän strejkar – för att få välja fotbollsskor

95 spelare tas ut i strejken efter att norska idrottares centralorganisation (Niso) och näringslivets huvudorganisation (NHO) inte blev eniga under medlingen natten mot fredagen.

Kravet att själv få välja sina fotbollsskor är en av anledningarna till en stor spelarstrejk i Norge och som fått norska fotbollsförbundet att avblåsa hela helgens omgång i tippeligan och skjuta den på framtiden.

Det är en omfattande konflikt mellan NISO, intresseorganisationen för norska idrottsutövare, och arbetsgivarorganisationen NHO som inte nått någon lösning-

Kraven gäller inte bara fotbollsspelare i Norge utan även hockeyspelare och handbollsspelare

Bland kraven finns också minst sju sammanhängande semesterdagar och rätten att ingå personliga reklamkontrakt.

Linn Nenzén
linn.nenzen@sr.se

Fakta: NISO:s kravlista

Spelarorganisationen NISO gjorde en lista på sina krav till NHO Idrott. Här är några av kraven:

  • Standardkontraktet: Klubbens möjlighet till att säga upp spelare måste regleras och begränsas genom överenskommelsen. NISO kräver att standardavtal i baseball, fotboll och ishockey förändras.
  • Personliga reklamkontrakt: Spelare ska ha rätt till att själva skriva reklamkontrakt så länge de inte är i konfklikt med klubbens sponsorer. Förutsätter skriftligt tillstånd från klubben.
  • Utrustning: Spelarna ska själva få välja vilka kläder och skor de ska får använda.
  • Semester/schema: Spelarna ska få semester minst sju dagar i rad under säsong. Sista matchen innan semestern ska fastställas tre månader före semester.
  • Standardbollen: Det ska införas en standardboll under matcher i handboll och fotboll.

Källa: NTB

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista